Različita rješenja

Dio zemalja se otvara: Grčka će cijepiti turističke radnike, na Šri Lanci uvode "bio mjehurić"

Prema najnovijim podacima, 32 posto zemalja svijeta zatvoreno je za međunarodni turizam, samo dva posto ukinulo sve restrikcije
 Krakenplaces/Getty Images/istockphoto

Statistika govori iduće: 32 posto zemalja potpuno je zatvoreno za međunarodni turizam, njih 34 posto je djelomično zatvoreno, dok je samo dva posto zemalja maknulo sva ograničenja vezana uz covid i putovanja. Ukupno 70 zemalja pri ulasku zahtjeva negativan test, često u kombinaciji s obaveznom karantenom. Riječ je o podacima koje je početkom veljače objavila UN-ova Svjetska turistička organizacija, pozivajući se na svoje istraživanje koje je obuhvatilo ukupno 217 destinacija diljem svijeta.

No, poučeni iskustvom, sada već znamo da ova statistika nije zapisana u kamenu. Situacija se - ovisno o epidemiološkoj situaciji - mijenja iz dana u dan, a neke zemlje "škicaju" ili su najavile otvaranje, a za očekivati je da će se njihov broj i povećati s rastom stope procijepljenosti. U svakom slučaju, modeli i rješenja kojima države pribjegavaju su vrlo različite, nerijetko svaka ima neki svoj recept ili "kvaku", a u nastavku teksta donosimo neke od daljih i bližih primjera.

Mauricijus, primjerice. Oni su se domislili privući putnike koji planiraju dugoročniji ostanak kod njih najavom da će takvima - dakle "vlasnicima" njihove premium vize koja omogućava boravak u zemlji u trajanju do 12 mjeseci - nuditi besplatno cijepljenje protiv covida.

Grčka također pojačano razmišlja o cijepljenju, u smislu da nakon starijih i ranjivih osoba, kreće u procjepljivanje turističkih radnika. Naime, već se sada pripremaju za dolazak turista (jedni su od najglasniji koji traže uspostavljanje jedinstvene europske "covid propusnice", odnosno cijepivnog certifikata), a prema sadašnjim informacijama ove bi sezone mogli primati sve one goste koji su cijepljeni, negativni na testu ili su preboljeli covid te imaju antitijela.

Sejšeli pak su odlučili otvoriti se za sve, bez obzira jeste li cijepljeni ili ne. To im je strategija jer se smatra da će postati prva zemlja u svijetu koja će postići tzv. imunitet krda. Ulazak će navodno biti dopušten već krajem ožujka.

I na kraju - nešto potpuno drugačije, Šri Lanka. Naime, ta se zemlja odlučila za potpuno novi koncept - otvorili su se za turiste, ali oni kada posjećuju tu zemlju mogu putovati u tzv. bio mjehurićima, odnosno poluizoliranim skupinama koje omogućavaju uživanje u tamošnjim turističkim atrakcijama, ali bez miješanja s lokalnim stanovništvom. Što to znači, pitate se? Pa znači to da možete odsjesti samo u odobrenim hotelima, da turističke atrakcije možete posjećivati samo u određenim terminima, da se morate koristiti neovisni prijevoz, često se testirati te se suzdržavati od kontakata s lokalnim stanovništvom. Takva pravila vrijede za prvih dva tjedna boravka. Nakon toga vaš "mjehurić" puca i potpuno ste slobodni.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 13:33