SJAJAN USPJEH

Za projekt iz nanotehnologije hrvatska znanstvenica dobila 2 milijuna eura

Mlada fizičarka dr. Aleksandra Radenović prva je hrvatska znanstvenica koja je dobila prestižni grant što ga Europski istraživački savjet (ERC) dodjeljuje najboljim europskim znanstvenicima na početku samostalne karijere. Aleksandra Radenović jedna je od 15 posto mladih znanstvenika koje je ERC izbrao među 2873 prijavljena kandidata te joj dodijelio dva milijuna eura za petogodišnji projekt iz nanotehnologije.

- Ovo je veliko priznanje za mene, nepristrana potvrda da ideje koje imam ‘drže vodu’ - rekla je Aleksandra Radenović (34), docentica na Ecole Polytechnique Federale de Lausanne (EPFL).

Naša sugovornica rođena je u Zagrebu, gdje je 1994. godine završila klasičnu gimnaziju, a zatim 1999. godine diplomirala fiziku na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu. Doktorirala je 2003. godine na Sveučilištu Lausanne u Švicarskoj, gdje je razvila niskotemperaturni mikroskop atomskih sila (AFM) visoke rezolucije. Nakon postdoktorata na Sveučilištu Berkeley zajedno sa suprugom, također fizičarem dr. Andrasom Kišom, prihvatila je docenturu na EPFL-u u Lausanne.

- Ponuda s EPFL-a bila nam je najprihvatljivija jer smo oboje mogli početi samostalne karijere na istome mjestu. Imam svoju samostalnu grupu koja broji šest studenata, a ovaj grant mi omogućava da zaposlim još studenata - rekla nam je dr. Radenović, čija skupina trenutačno radi na tri projekta iz nanotehnologije i biofizike.

- Želim razvijati nove tehnologije koje omogućavaju karakterizaciju pojedinačnih biomolekula, a cilj mi je i dobiti stalnu profesorsku poziciju - rekla je dr. Radenović koja u Zagreb dolazi tri puta godišnje kako bi posjetila majku i sestru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 06:15