STUDENT FER-A

Splićanin ima 24 godine i već radi u IBM-ovu centru sa 6 nobelovaca

U centru će se raditi s materijalima koji su 400 puta tanji od ljudske dlake

ZAGREB - Kada na proljeće 2011. IBM službeno bude otvorio vrata svog centra za nanotehnologiju u Zürichu, bit će to prvi takav centar u svijetu koji je u vlasništvu jedne kompanije, a ne u sklopu sveučilišta.

Centar vrijedan 90 milijuna eura u kojem samo oprema stoji 30 milijuna eura služit će za najsloženija znanstvena istraživanja na području tehnologije, medicine, biologije te ostalih područja u znanosti.

Neponovljivi standardi

Među nekima od projekata koji će idućih godina izaći iz ovog najnaprednijeg centra ikad sagrađenog nove su tehnologije za baterije, organska elektronika, nanobiologija i nanoelektronika te 3D tehnologija.

Za istraživanja ovakve vrste predviđeni su posebno sagrađeni laboratoriji napravljeni prema standardima koji se u klasičnoj arhitekturi vjerojatno nikada neće koristiti. Gradnja samih laboratorija trajala je čak dvije godine, kako bi bili zadovoljeni svi uvjeti potrebni za rad na materijalima koji su i do 400 puta tanji od ljudske dlake..

Osjetljivi eksperimenti

- Eksperimenti u nanotehnologiji su ekstremno zahtjevni i osjetljivi. Upravo zato laboratoriji moraju biti potpuno zvučno izolirani. Nikakav zvuk ili vibracija se ne smiju osjetiti u laboratoriju i zbog toga nam je trebalo dvije godine da ih izgradimo. Testiranja na zvuk su najdulje trajala, odnosno sve dok nismo u potpunosti eliminirali mogućnost buke i vibracije unutar laboratorija - kazao nam je Emanuel Lörtscher, IBM-ov znanstvenik koji je i sam provodio testiranja na zvuk u novim laboratorijima.

U IBM-ovom kompleksu radi više od tisuću ljudi, među kojima i šest dobitnika Nobelove nagrade, ali i budući znanstvenik iz Hrvatske, Mario Lučić iz Splita. Mario ima 24 godine i ostalo mu je još vrlo malo da završi FER, a u IBM je došao na šestomjesečni staž nakon što je izabran na natječaju “Great Minds”.

Zvali na razgovor

- Ovo je izuzetna prilika, jer sam dobio priliku raditi s nekim od najboljih svjetskih znanstvenika. Nisam očekivao da ću “upasti”, ali svejedno sam se javio na natječaj. Pozvali su me na razgovor i svidjelo im se ono što sam do tada radio, pa su mi ponudili da dođem kod njih šest mjeseci - kaže Mario Lučić.

Pitaju za savjete

U centru radi svaki dan osim vikendima, i to na konkretnim projektima.

- Ono što mi se najviše sviđa ovdje je to što radim s iskusnim znanstvenicima i to na pravim projektima. Osim znanstvenih, stječem i poslovna iskustva jer sam angažiran na projektima koje IBM radi za svoje klijente. Tako sam u prilici da vidim što traže top menadžeri, što žele i kako ispuniti njihove zahtjeve. U centru se svi ponašaju kao da smo na istoj razini, svi smo kolege i nitko se prema meni ne ponaša kao da sam student. Pitaju me za savjete i traže da im nudim rješenja, što je jako motivirajuće. Neki misle da se nije lako snaći u sredini u kojoj rade ljudi s Nobelom u rukama, ali ovdje to nikoga ne opterećuje. Nadam se da će svoje znanje uspjeti primijeniti u Hrvatskoj i bilo bi dobro da se što više naših studenata javi na natječaje, jer nude spektakularne uvjete - proučio je Mario.

Laboratoriji 8 metara pod zemljom

Laboratoriji se nalaze u podrumu centra, čak osam metara pod zemljom i građeni su direktno na zemlji. Samo podovi su sagrađeni od 40 tona materijala kako bi se izbjegla i najmanja mogućnost vibriranja. Znanstvenici neće hodati po podu, već na platformama koje se nalaze nekoliko metara iznad poda, a između će biti prazni prostor koji služi za strujanje zraka. Dnevno odstupanje u temperaturi u svakom laboratoriju je 0,1 Celzijev stupanj, što praktički znači da 24 sata dnevno u labosima mora biti gotovo ista temperatura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 20:18