Šeprtlje iz redova ljubitelja hrane mogu odahnuti. Anthony Hilton, stručnjak za bakterije na britanskom Sveučilištu Aston, tvrdi da se hrana koja padne na pod i potom brzo podigne može slobodno pojesti, piše The Independent. Drugim riječima - 'pravilo pet sekundi' nije mit.
Hilton je doduše dodao da podizanje tih slasnih zalogaja s poda i drugih površina nije u potpunosti bez rizika, ali da nema razloga dizati paniku ako hrana na podu ili nekoj drugoj ne sasvim čistoj površini provede vrlo malo vremena prije konzumacije.
'Naravno, hranu prekrivenu vidljivom prljavštinom ne treba jesti, međutim sve dok ne možete uočiti očitu kontaminaciju, znanost kaže da je malo vjerojatno da je hrana tijekom boravka na podu od nekoliko sekundi pokupila štetne bakterije', pojasnio je Hilton. 'To naravno ne znači da bakterije ne mogu prijeći s poda na hranu.'
Hiltonovo istraživanje pokazalo je da vrsta poda na koju je hrana pala, vrsta hrane i vrijeme provedeno na podu utječu na stupanja kontaminacije hrane bakterijama. Nedavno istraživanje provedeno na uzorku od dvije tisuće ljudi otkrilo je da je 79 posto ljudi priznalo da je jelo hranu koja im je pala na pod.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....