Osobe koje izbjegavaju gluten u svojoj prehrani izložene su većem riziku od dijabetesa tipa 2, otkrilo je novo istraživanje koje su proveli znanstvenici s Harvarda.
- Htjeli smo otkriti utječe li unos glutena na zdravlje ljudi koji nemaju zdravstvenih razloga izbjegavati gluten, objasnio je dr. Geng Zong.
- Hrana bez glutena često ima manje probavnih vlakana i drugih mikronutrijenata, zbog čega je manje hranjiva, a često i košta više, kazao je.
Istraživanje je analiziralo 30 godina zdravstvenih podataka od ukupno 200.000 sudionika, i nije pronašlo nikakve negativne posljedice glutena po zdravlje, ali je otkrilo kako ljudi koji su znatno smanjili unos glutena ili uopće ne jedu hranu s glutenom imaju čak 13% veću šansu oboljeti od dijabetesa tipa 2.
Prehrana bez glutena u proteklih je nekoliko godina postala izrazito popularna, kao jedna od pomodnih 'zdravih' dijeta. Proizvodi bez glutena mogu se pronaći u gotovo svim trgovinama zdrave hrane, a na internetu su dostupni brojni recepti za bezglutenske obroke.
Gluten je protein koji se nalazi u pšenici, raži, ječmu i drugim srodnim žitaricama, a pekarskim proizvodima daje karakterističnu elastičnost.
Oko jedan posto ukupnog stanovništva prisiljeno je izbjegavati gluten zbog celijakije - rijetke bolesti usljed koje pacijentov imunosustav reagira na gluten i napada tanko crijevo.
- Ljudi koji ne boluju od celijakije mogli bi razmisliti o povećavanju unosa glutena kako bi izbjegli kronične bolesti, a posebno dijabetes, rekao je Zong.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....