MISIJA TVRTKE SPACEX

VIDEO: NIŠTA OD SLAVLJA ZA VIZIONARA ELONA MUSKA Raketa Falcon se razbila prilikom slijetanja na platformu

Space X's Falcon 9 rocket launches on January 10, 2015 as it heads to space from pad 40 at Cape Canaveral, Florida, carrying the Dragon CRS5 spacecraft on a resupply mision to the International Space Station (ISS). The Dragon cargo vessel should arrive at the space station at 6:12 am (1112 GMT) on January 12, NASA said. The cargo ship is carrying more than 5,000 pounds (2,268 kilograms) of supplies to the astronauts living in orbit. AFP PHOTO/BRUCE WEAVER
 BRUCE WEAVER/AFP

WASHINGTON - Američka tvrtka SpaceX uspješno je u subotu ujutro lansirala kapsulu Dragon prema Međunarodnoj svemirskoj postaji (ISS) u misiju dostave 2,5 tone opreme i zaliha posadi, no spuštanje rakete Falcon na plutajuću platformu u vodama istočne Floride nije bilo uspješno koliko se priželjkivalo.

"Raketa se spustila na platformu u oceanu, no prizemljenje je bilo vrlo grubo" zbog čega se raspala, objasnio je utemeljitelj i vlasnik SpaceX-a na Twitteru Elon Musk.

"Ovaj put nećemo slaviti, no ovo je poticaj za ubuduće", napisao je, dodavši i da je oprema na platformi manje oštećena. Iz SpaceX-a su ranije upozorili da izgledi za mirno spuštanje rakete na platformu iznose 50 posto.

Nakon lansiranja, Dragon se odvojio od rakete Falcon koja se trebala kontrolirano spustiti na plutajuću platformu u vodama istočne obale Floride, u Atlantskom oceanu, 320 kilometara od Jacksonvillea.

Kalifornijska tvrtka već dvije godine radi na razvoju tehnologija koje bi omogućile takvo spuštanje, čime bi se smanjili troškovi lansiranja.

Dragon bi do ISS-a trebao stići u ponedjeljak te posadi dopremiti 2,5 tona opreme i zaliha.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. srpanj 2024 09:26