BLIJEDA JEZGRA

VIDEO: KOMET ISON IPAK PREŽIVIO SUNCE Znanstvenici proglasili smrt, pa se predomislili

Najsjajniji komet ISON, koji se u prosincu sa Zemlje trebao vidjeti golim okom, prošao je pored Sunca i - nije preživio.

Astronomi su vidjeli divovsku, dva kilometra široku kuglu leda i prašine kako nestaje iza zvijezde, nakon čega se više nije pojavila, kao što se očekivalo. Komet su vjerovatno uništili toplina Sunca i jake gravitacijske sile, kazali su astronomi, a sručnjaci Europske svemirske agencije (ESA) 'proglasili su njegovu smrt' u 22.30 sati (21.30 GMT).

- Naši SOHO znanstvenici su potvrdili, komet ISON je nestao zauvijek, naveli su iz ESA-e na Twiteru.

No, najnovije slike prikazuju blijedu svjetlost koja bi mogla biti malen komadić kometa. Astronomi priznaju da su time iznenađeni, te da bi se narednih sati moglo svašta dogoditi.

- Čini se kako je na kraju, mali komadić ISON-a ostao čitav i aktivno ispušta plin - kazala je Karl Battams na blogu Nasa Comet Ison Observing Campaign.

- Nemamo pojma kolika je njegova jezgra, ako uopće postoji. A ako i postoji, prerano je reći koliko će dugo preživjeti. A i ako preživi nekoliko dana, prerano je za reći hoće li komet biti vidljiv na noćnom nebu.

Europska svemirska agencija koja je prva proglasila smrt Isona, ponovno je razmotrila situaciju.

- Mali dio jezgre možda je zaista ostao netaknut - kazali su stručnjaci.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 03:31