Huawei Mate 40 Pro

U Hrvatsku napokon došao smartphone s ponajboljom kamerom danas: skup, ali fotografski nenadmašan

OLED ekran dijagonale 6,76 inča je zaobljen na rubovima
 Ilija Matanović/Jutarnji List
Huawei Mate 40 Pro se odlikuje periskopskom kamerom s optičkim zumom od 5X i iznveserijskim fotografijama u uvjetima slabijeg osvjetljenja

Iako je predstavljen još krajem listopada, Huawei Mate 40 Pro na hrvatsko je tržište - zbog dobro poznatih problema sa stavljanjem kineske tvrtke na "listu entiteta" američke Vlade - došao tek ovih dana, a Jutarnji ga je imao priliku testirati.

Mate 40 Pro je Huaweijev daleko najmoćniji telefon dosad. Pogoni ga sistemski čip iz Huaweijeve radionice, Kirin 9000 5G, koji ima 15,3 milijarde tranzistora i pretvara ovaj telefon u doista moćan stroj. Performanse u svakodnevnom radu su munjevite, sve aplikacije otvaraju se i rade bez trzanja i pucanja, a omogućuje i danas neizostavnu 5G povezivost.

image
Poleđinom dominira crna kružnica u kojoj je smještena kamera
Ilija Matanović/Jutarnji List

Mate 40 Pro bit će odmah prepoznatljiv svakome tko je vidio njegovog prethodnika. U dizajnu se odmah ističu dvije stvari - na rubovima zaobljeni OLED zaslon s prednje strane te veliki crni krug na poleđini u kojemu su smještene kamere. Što se tiče zaslona, činjenica da je zaobljen funkcionalno možda više nije najsretnije rješenje, ali vizualno stvara doista efektan dojam kao da telefon uopće nema rubove.

Sam zaslon je izvanserijski dobar; riječ je o OLED panelu s dijagonalom od 6,76 inča i Full HD rezolucijom te frekvencijom osvježavanja slike od 90 Hz. Iznimno je svijetao i oštar i nema mu se zbilja ništa za prigovoriti. Za razliku od prethodnog modela Mate 30 Pro koji uopće nije imao fizičke tipke za pojačavanje i stišavanje zvuka, nego se to radilo virtualnim putem preko ruba ekrana, ovaj ih ima. Doduše, i dalje i moguće podešavati zvuk tako da se lagano pritisne na rub ekrana pa se pojavi virtualni regulator.

image
Za razliku od prethodnika, Mate 40 Pro ima fizičku tipku za podešavanje zvuka
Ilija Matanović/Jutarnji List

Kada je riječ o zvuku Huawei je - napokon - na svoj flagship stavio stereo zvučnike, što donosi dramatično bolje zvučne performanse. U dizajniranju stražnjeg panela Huawei je spojio dvije stvari u kojima su bili pioniri na mainstream tržištu - matiranu teksturu stakla i prelijevajuće boje. Srebrni model koji smo imali na testu tako ima finu teksturu koja praktički potpuno onemugućuje otiske prstiju i nije toliko skliska kao glatko staklo, dok se ispod tog sloja na svjetlosti reflektiraju sve dugine boje.

Dvije ponajbolje stvari kod ovog telefona su svakako kamera i baterije. Ukratko, Huawei Mate 40 Pro ima možda i najbolju kameru kada je riječ o snimanju fotografija na današnjem tržištu. Razina detalja, točnost reprodukcije boja i dinamički raspon su na vrhunskoj razini, a performanse pri slabijem osvjetljenju su zbilja bez konkurencije na tržištu. Pritom je prisutan odličan raspon žarišnih duljina - od ultraširoke leće, preko glavne kamere s iznimno velikim senzorom od 50 megapiksela i laserskim autofokusom pa do periskopske leće s optičkim zumom od 5X te optičkom stabilizacijom.

image
Što se tiče fotografije, kamera izrađena u suradnji s Leicom je ponajbolja na tržištu
Ilija Matanović/Jutarnji List

Baterija pak ima kapacitet od 4400 mAh i teško je pronaći scenarij u kojemu neće izdržati jedan puni dan, ma što radili s telefonom. Ako ste “lakši” korisnik, dva dana su realnost. Pritom je uređaj opremljen punjačem od čak 66W (u praksi to znači da nam se u samo 30 minuta baterija napunila od 0 do 86 posto).

Softver je i dalje, naravno, problematična stavka, jer dok smartphone radi na Androidu 10, uz Huaweijevu nadogradnju EMUI 11, nema podršku za Googleove servise. No velika većina aplikacija koje trebaju prosječnom korisniku dostupne su preko Huaweijeve trgovine aplikacijama App Gallery (u što spadaju skoro sve aplikacije hrvatskih banaka, telekoma…). Ako i kada Googleovi servisi opet postanu dostupni, telefon će se moći nadograditi preko softverske zakrpe.

image
Baterija se uz pomoć punjača od 66W napuni do 86 posto u samo 30 minuta
Ilija Matanović/Jutarnji List

EMUI 11 pritom ima nekoliko dosta zanimljivih softverskih rješenja, poglavito onih koje se tiču pospješivanja produktivnosti, pa je korištenje više aplikacija istovremeno odlično koncipirano. Na ekranu se tako može koristiti glavna aplikacija, dok je sekundarna u plutajućem prozoru čija se veličina može prilagođavati, pozicija pomicati i slično. Još uvijek je prisutna i opcija upravljanja telefonom bez dodira, gestama, što nije najsretnije izvedeno i bolje je izbjegavati.

image
U prednarudžbi se uz telefon dobiju i TWS slušalice Huawei FreeBuds Pro
Ilija Matanović/Jutarnji List

Huawei Mate 40 Pro s preporučenom cijenom od 8999 kuna definitivno nije jeftin, ali svi koji ga prednaruče do 31. siječnja uz telefon će dobiti TWS bežične slušalice Huawei FreeBuds Pro (koje smo također testirali i također zaslužuju superlative, a inače vrijede 1499 kuna), kao i tri mjeseca besplatne zamjene oštećenog zaslona.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 23:59