UPOZORENJE ZNANSTVENIKA

Svijet se treba pripremiti za opasnije i 'do sada neviđene ekstreme u vremenu'

WASHINGTON - Sjetite se velike suše u Teksasu, polava na Tajlandu ili katastrofaslnih požara u Rusiji i dobit ćete dojam kakav će postati svijet pod utjecajem globalnog zatopljenja, upozorili su međunarodni klimatski znanstvenici i stručnjaci za katastrofe nakon sastanka u Africi.

- Svijet se treba pripremiti za opasnije i 'do sada neviđene ekstreme u vremenu' uzrokovane globalnim zatopljenjem - ističu znanstvenici.

Stručnjaci se boje kako će bez potrebnih prilagodbi 'ludilo od vremena' neka mjesta na planetu učiniti gotovo nemogućima za život.

Međunarodno je vijeće za klimatske promjene (IPCC) , 2007. godine nagrađeno i Nobelovom nagradom za svoj rad, izdalo je poseban izvještaj o globalnom zatopljenju i ekstremnom vremenu nakon sastanka u Kampali u Ugandi. Ovo je prvi put da se grupa znanstvenika fokusirala na opasnosti ekstremnog vremena poput toplotnih udara, poplava, suša i oluja. Svaki od njih pojedinačno opasniji je od postepenog povišenja svjetske temperature.

Izvještaj predviđa da će toplotni udari, koji se sada događaju jednom u generaciji, postati sve snažniji i dolazit će svekih pet godina do sredine stoljeća, a pred kraj i svake godine. Slično je sa velikim kišnim olujama koje poplavile jugoistočnu Aziju.

- Vrijeme je da se probudimo. Vremenski događaji koji su obilježili ovu godinu u budućnosti će postati još gori. Trebamo se zabrinuti i očekivati katastrofe kako bi spriječili rizike prije no što se dogodilo. Rizik se već sada značajno povećan - navode znanstvenici David Easterling i Maarten van Aalst.

Materijalna šteta od katastrofa ove je godine dosegla preko 200 milijardi dolara, naglašava Michael Oppenheimer sa Sveučilišta Princeton. Zbog pojačavanja vremenskih ekstrema neki će dijelovi Zemlje postati nemogući za život, a znanstvenici pri tome ponajprije misle na siromašne zemlje, ali nije nemoguće da se to dogodi i u sjevernim krajevima planeta poput Kanade, Rusije i Grenlanda.

Sastanak u Ugandi sazvali su Ujedinjeni narodi i Svjetska meteorološka organizacija, a idući je najavljen u Stockholmu 2013.











Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 16:54