SPASILI BUDUĆNOST?

Najveći zagađivači pristali na smanjenje emisije stakleničkih plinova!

Sporazum će do kraja 2015. biti uobličen u međunarodni ugovor koji će svi morati poštovati. - Uspjeli smo postići da se SAD, Indija i Kina priključe smjernicama djelovanja, što će zajamčiti globalni sporazum - izjavio je britanski ministar energetike i klimatskih promjena Christ Huhne
FILE This is a Feb. 7, 2007 file photo of the Avedoere Power station at Avedoere Holme, south of Copenhagen. The European Environment Agency says air pollution cost Europe more than euro100 billion ($134 billion) in 2009 including making workers sick and damaging crops. (AP Photo/POLFOTO, Thomas Borberg, file) DENMARK OUT
 AP

Na konferenciji o klimatskim promjenama koja se pod okriljem UN-a održava u Durbanu u Južnoj Africi danas je nakon četiri godine pregovora konačno postignut sporazum kojim se najveći svjetski zagađivači okoliša obvezuju na uključivanje u borbu za usporavanjem globalnog zatopljenja na Zemlji.

Prema potpisanom paketu reformi, kojeg čine usvojena četiri različita dokumenta, vodeće ekonomije svijeta obvezuju se smanjiti emisiju štetnih plinova.

Sporazum će do kraja 2015. biti uobličen u međunarodni ugovor koji će svi morati poštovati, čak i rastuće ekonomije poput Kine i Indije.

Iako se činilo da niti na summitu u Durbanu dogovor neće biti postignut, s obzirom da su najveći zagađivači žučno branili svoj položaj, na zasjedanju, koje je trajalo 36 sati duže od predviđenog, dogovor je ipak postignut.

- Došli smo ovdje sa planom A i zaključili smo sastanak sa planom A. Danas smo spasili budućnost naše planete. Ispisali smo novu stranicu povijesti - rekla je južnoafrička ministrica vanjskih poslova Maite Nkoana-Mashabane.

- Postalo je jasno da je jak pritisak na zemlje koje su se opirale promjenama, put prema rješenju. Kada smo vidjeli da Brazil podupire zakonsko ograničenje emisije stakleničkih plinova te da i SAD, ne baš tim riječima, govori slično, znali smo da su se stvari počele kretati u pravom smjeru - rekla je Connie Hedegaard, povjerenica Europske komisije za klimatološke promjene.

- Uspjeli smo postići da se SAD, Indija i Kina priključe smjernicama djelovanja, što će zajamčiti globalni sporazum - izjavio je britanski ministar energetike i klimatskih promjena Christ Huhne.

Također, u Durbanu je dogovoreno osnivanje Zelenog klimatskog fonda koji će pomagati siromašnim zemljama u suočavanju s globalnim zatopljenjem. Proračun fonda trebao bi biti oko 100 milijardi dolara godišnja, ali još uvijek nije točno poznato na koji način će se on financirati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. rujan 2024 02:13