SENZACIONALNO OTKRIĆE

Spektakularan izum inspiriran prirodom: ‘Koristit će se u vojnoj i auto industriji, graditeljstvu...‘

 Kim; H.; Choi; J.; Kim; K.k. Et Al./Ferrari/Profimedia
Stručnjaci su svoj izum, termokromatsku kristalnu tintu (TLC) i višeslojni nano grijač demonstrirali na robotu koji je imao ugrađene senzore za boju

Južnokorejski znanstvenici su inspirirani prirodom razvili umjetni materijal sličan koži koji mijenja nijansu boje na isti način na koji se kameleon prilagođava okolišu.

Tim predvođen Ko Seung-hwanom, profesorom mehanike na sveučilištu u Seoulu razvio je "kožu" sa specijalnom tintom koja mijenja boju prema temperaturi i kontroliraju je maleni, fleksibilni grijači.

"Ako nosite maskirnu uniformu u pustinji, lako će vas uočiti. Promjena boje i uzoraka u skladu s okolišem ključna je za tehnologiju koju smo stvorili", rekao je Ko.

Stručnjaci su svoj izum, termokromatsku kristalnu tintu (TLC) i višeslojni nano grijač demonstrirali na robotu koji je imao ugrađene senzore za boju. Koju god su boju senzori "vidjeli", koža ju je nastojala oponašati.

Robot je u videu puzao po crvenom, plavom i zelenom podu i istoga trena promijenio boju kako bi se uklopio u podlogu.

Ukupna debljina umjetne kože manja je od stotinu mikrometara, tanja od vlasi ljudske kose.

“Prilagodljivu kožu možemo proizvesti u obliku nosivog uređaja koji se može koristiti u modnoj industriji, izradi vojnih maskirnih uniformi, automobilskoj industriji i graditeljstvu, kao i za izradu video reklama", rekao je Ko.

Njegovo istraživanje objavljeno je u kolovozu u časopisu Nature Communications.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. kolovoz 2022 23:32