FASCINANTNA SNIMKA

SpaceX izveo povijesni let svoje najmoćnije rakete, njen se nosač vratio na spektakularan način: ‘Ovo je ludo!‘

Povratak raketnog nosača na lansirnu platformu

 Sergio Flores/Afp
Nakon što se odvojio od Starshipa na visini od oko 74 km, potisnik Super Heavy vratio se na isto mjesto s kojeg je lansiran

SpaceX je u nedjelju lansirao svoju golemu raketu Starship, najmoćniju na svijetu, na do sada najodvažniji i najizazovniji testni let do sada, tijekom kojeg su stručnjaci imali zadatak da po prvi puta vrate natrag i sigurno prizemlje raketni nosač nazvan Super Heavy na lansirnu rampu, gdje su je trebale uhvatiti mehaničke ruke.

A to im je i uspjelo - nakon što se odvojio od Starshipa na visini od oko 74 km, potisnik Super Heavy vratio se na isto mjesto s kojeg je lansiran uz pomoć dviju robotskih ruku pričvršćenih za lansirni toranj.

Uzdižući se gotovo 121 metar, prazna svemirska letjelica instalirana na raketu poletjela je u zoru iz Teksasa, u blizini meksičke granice. Raketa je lebdjela iznad Meksičkog zaljeva, kao i četiri Starshipa prije nje koji su naposljetku bili uništeni ili ubrzo nakon polijetanja ili pri padu u more. Posljednji test, proveden u lipnju, bio je najuspješniji dosad jer je završio bez eksplozije.

Ovaj put, osnivač i izvršni direktor SpaceX-a, kontroverzni multimilijarder Elon Musk, povećao je izazov i rizik. Tvrtka je uspjela vratila raketni nosač i spustiti ga na platformu s koje je uzletio sedam minuta prije. Na lansirnoj rampi instalirane su bile goleme mehaničke ruke, koje su uhvatile 70 metara visok potisnik koji se spuštao na platformu.

"Šališ se?!", izviknuo je Dan Huot iz SpaceX-a, dok je s uzbuđenjem promatrao iz blizine mjesta za lansiranje. "U ovom trenutku, sav se tresem".

"Ovo je dan za knjige iz povijesti inženjerstva", dodala je Kate Tice iz SpaceX-a iz sjedišta u Hawthorneu u Kaliforniji. "Ovo je potpuno ludo", dodala je.

Na šefu leta je bilo da odluči, u stvarnom vremenu uz ručnu kontrolu, hoće li pokušati spustiti raketni nosač. SpaceX je rekao da i potisnik i lansirni toranj moraju biti u dobrom, stabilnom stanju - u protivnom bi trebao završiti u Meksičkom zaljevu kao i prethodni testni primjerci. Ocijenjeno je na kraju da je sve spremno za hvatanje raketnog nosača.

Nakon što je nosač odvojen, svemirska letjelica od nehrđajućeg čelika i retro izgleda, smještena na vrhu rakete, nastavila je putovati oko svijeta, a plan je bio da let završi kontroliranim padom u Indijski ocean.

Višekratno uporabljivi sustavi

Svemirska letjelica Starship i raketa Super Heavy višekratno su upotrebljivi sustavi dizajnirani za prijevoz posade i tereta do Zemljine orbite, Mjeseca i dalje.

Američka Savezna uprava za zrakoplovstvo (FAA) priopćila je u petak da je odobrila povratak u letnu operativu rakete SpaceX-a Falcon 9 pošto je pregledala i prihvatila nalaze istrage koju je vodio SpaceX i korektivne postupke zbog nesreće koja se dogodila 28. rujna.

FAA je 30. rujna objavila da SpaceX mora istražiti zašto se drugi stupanj njegova Falcona 9 pokvario nakon misije NASA-inih astronauta, prizemljivši raketu za lansiranje treći put u tri mjeseca.

Raketa je doživjela kvar prilikom povratka s misije u svemir i pala u području Tihog oceana izvan označene sigurnosne zone koju je odobrila FAA.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. listopad 2024 15:15