PRIJELOMNA TOČKA

Ante Radonić: ‘Impresivno, neviđeno, najambiciozniji pokus u povijesti. Da, vjerujem da će Musk odvesti ljude na Mars!‘

SpaceX Starship

 Sergio Flores/Afp
Mehaničke ruke lansirnog tornja su zaista uhvatile prvi stupanj rakete dok je još bio u zraku, tj. dok su motori radili

Tvrtka SpaceX Elona Muska u nedjelju je obavila peti testni let raketnog sustava Starship u sklopu koga se prvi stupanj rakete, uspješno vratio na Zemlju. Raketni sustav Starship je najveća i najmasivnija raketa u povijesti. Starship (ranije poznat kao BFR, odnosno Big Fucking Rocket) visok je gotovo 120 metara, a projektiran je za višekratnu upotrebu, dakle za uzlijetanje, ali i slijetanje na Zemlju kao i na druga svemirska tijela. Sastoji se od prvog stupnja zvanog Super Heavy i drugog stupnja zvanog Starship.

Nakon što se odvojio od Starshipa na visini od oko 74 km, prvi sustav Super Heavy u nedjelju se vratio na isto mjesto u Boca Chici u Texasu s kojeg je lansiran uz pomoć dviju robotskih ruku pričvršćenih za lansirni toranj.

- Ovo je bio najambiciozniji raketni pokus u povijesti: stvarno je bilo neviđeno. Kad se samo sjetimo travnja prošle godine i prvog kompletnog leta cijelog raketnog sustava: tada je sve bilo nakon četiri minute uništeno eksplozijom. Nakon toga uslijedila su četiri pokusna leta, svaki od njih bio je veliki napredak. Ipak, pitao sam se je li moguće da se već u petom pokusnom letu ostvari povratak prvog stupnja rakete na čvrsto tlo.

image

SpaceX Starship

Sergio Flores/Afp

Tijekom prošlog leta u lipnju, prvi stupanj rakete se spustio na more, na točno određeno mjesto. To je bio razlog da se odluče da ga sada da ga spuste na tlo. Međutim, odluka da ga spuste na rampu je bila uistinu hrabra. I uspjeli su to ostvariti: mehaničke ruke lansirnog tornja su zaista uhvatile prvi stupanj rakete dok je još bio u zraku, tj. dok su motori radili. To će ubuduće omogućiti da se raketa vrlo brzo pregleda i napuni gorivom. Zatim će brzo biti spremna za novi let, samo treba dodati drugi stup rakete– rekao je Ante Radonić, poznati popularizator astronomije i svemirskih letova.

image

Ante Radonić, popularizator astronomije i svemirskih letova

Vanesa Pandžić/Cropix

- Sada kada je ovo ostvareno, što je zaista povijesni događaj i nova stranica u astronautici, treba vidjeti što je potrebno da se drugi stup Starship može sigurno vraćati. Kod njega je bilo dosta problema jer se spuštao u Indijski ocean i došlo je do izgaranja nekoliko stabilizatora. To će trebati termoizolacijski srediti, ali vjerujem da neće proći puno vremena pa da će se i drugi stupanj Starship moći spuštati na čvrsto tlo.

Onda ga samo treba prebaciti i spojiti na prvi stupanj rakete. Elon Musk polako ostvaruje svoju ambiciju. Ono što je izgledalo nemoguće ostvaruje, tako da će možda u kratkom roku imati kompletnu raketu, i prvi i drugi stupanj koje se mogu vraćati – pojasnio je Radonić.

Raketni sustav Starship je veći i od NASA-ine divovske rakete za jednokratnu upotrebu Space Launch System (SLS), čiji je razvoj američke porezne obveznike u prošlom desetljeću stajao oko 23 milijarde dolara. SLS je uspješno testiran u studenome 2022. godine u sklopu misije Artemis I. Prvi stupanj Super Heavy visok je oko 70 metara, a sadrži 33 motora Raptor koji za pogon koriste tekući metan i tekući kisik.

- Prvi stupanj rakete prazan ima 250 tona i u njega stane 3400 tona goriva. Drugi stupanj je visok 50 metara, širok devet metara i u njega stane 1200 tona. Cijeli raketni sustav s gorivom ima oko 5000 tona – rekao je Radonić.

image

SpaceX Starship

Sergio Flores/Afp

Uspješni test u nedjelju važno je postignuće kako bi nas Starship odveo najprije nazad na Mjesec, a onda i na Mars. NASA je 2021. godine odabrala Starship za planirano iskrcavanje ljudi na Mjesec 2026. godine u sklopu misije Artemis III.

- Drugi dio raketnog sustava, Starship bi astronautima trebao poslužiti kao lander na Mjesecu. Astronauti će do Mjesečeve orbite stići brodom Orion da bi se onda Starshipom spustili na Mjesec. Zatim će se Starshipom vratiti u orbitu oko Mjeseca odakle će se Orionom vratiti na Zemlju. Znači astronauti u sklopu misije Artemis neće letjeti Starshipom sa Zemlje, nego će on prazan doći do Mjesečeve orbite. No, da bi ta ogromna letjelica došla do Mjesečeve orbite, ona se mora nadopuniti gorivom u orbiti.

Jedan veliki korak će biti da se pošalje jedan gornji stupanj kao spremnik za gorivo u orbiti. Onda se serijom novih lansiranja, odnosno serijom tankera, napuni taj depo za gorivo u orbiti. Još puno posla ima, Starship bi se trebao bez posade se barem jednom spustiti na Mjesec i vratiti u orbitu oko Mjeseca prije nego se spuste astronauti – pojasnio je Radonić.

image

Elon Musk

Frederic J. Brown/Afp

Ipak, krajnji cilj Elona Muska nije Mjesec nego Mars, o čijoj kolonizaciji mašta od djetinjstva. "Povijest se račva u dva pravca. Jedan put je da zauvijek ostanemo na Zemlji, gdje ćemo naposljetku izumrijeti. Nemam neko neposredno proročanstvo sudnjeg dana, ali naposljetku, kako nas povijest uči, takav će se događaj zbiti. Alternativa je da postanemo civilizacija koja putuje svemirom i multiplanetarna vrsta, što je, nadam se da se slažete, pravi put", napisao je Musk u svom eseju "Making Humans a Multi-Planetary Species".

- Muskov je cilj da povede ljude na Mars, vjerujem da će to moći ostvariti. No, pitanje je kad će to biti jer treba riješiti pitanje povratka na Zemlju. Trebalo bi se na Marsu proizvoditi gorivo potrebno za Starshipovim povratkom na Zemlju. Dakle, trebalo bi spustiti na Mars postrojenje koje bi proizvodilo gorivo iz atmosfere toga planeta kako bi letjelica imala goriva za povratak nazad – zaključio je Ante Radonić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. listopad 2024 15:15