NEMA OPASNOSTI

OGROMAN ASTEROID REKORDNO BLIZU ZEMLJE Grdosija od 130 tisuća tona večeras će zaobići naš planet!

ZAGREB - Asteroid 2012 DA14 promjera 45 metara proći će u petak rekordno blizu Zemlje , ali nema nikakve opasnosti od mogućeg udara u naš planet, objavila je američka svemirska agencija NASA.

Kako navodi NASA, riječ je o rekordno bliskom prolasku pokraj Zemlje za neki poznati objekt te veličine, budući da će asteroid 2012 DA14 proći čak i ispod orbite na kojoj kruže geostacionarni meteorološki i telekomunikacijski sateliti.

Putanja asteroida mase oko 130 tisuća tona može se vrlo precizno izračunati i nema baš nikakve mogućnosti sudara sa Zemljom, navode znanstvenici NASA-e.

Asteroid će se najbliže našem planetu naći u 20,24 sata po srednjoeuropskom vremenu, kad će se nalaziti na 27,700 km iznad površine.

To je tako blizu da će asteroid biti ispod geostacionarne orbite, ali ipak daleko iznad velike većine satelita uključujući i Međunarodnu svemirsku postaju (ISS) koja kruži oko Zemlje na visini od oko 350 km .

Geostacionarni sateliti kruže u orbiti na visini od 35,786 km iznad ekvatora i slijede smjer Zemljine rotacije. Objekt u toj orbiti ima isti orbitalni period kao i Zemlja, i za promatrače na površini čini se kao da je fiksiran na nebu.

Astronomi iz NASA-ina programa za objekte bliske Zemlji (NEO) Paul Chodas i Don Yeomans navode da će asteroid proći pored Zemlje prilično velikom brzinom od oko 7,8 km u sekundi u smjeru od juga prema sjeveru.

"Čak i unatoč tomu što će proći tako blizu Zemlje, asteroid će pomoću snažnih optičkih teleskopa biti vidljiv samo kao malena svijetla točkica", rekli su Chodas i Yeomans.

Astronomi prema svjetlosti asteroida procjenjuju da je njegov promjer oko 45 metara.

NASA pridaje veliku pozornost praćenju asteorida koji se približavaju Zemlji. Svemirska gencija navodi da ovaj prelet asteroida 2012 DA14 predstavlja jedinstvenu priliku za znanstvenike da izbliza prouče prolazak nekog nebeskog tijela tako blizu našega planeta.

Asteroid je prošle godine otkrila skupina astronoma amatera iz Španjolske.

Asteroid te veličine mogao bi u slučaju udara napraviti ogromnu štetu na površini Zemlje - znanstvenici smatraju da je udar sličnog svemirskog objekta izazvao već legendarnu eksploziju u Tunguskoj u Sibiru 1908. godine u kojoj je uništeno više od 2000 četvornih km šuma.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 05:28