ČUDO NANOTEHNOLOGIJE

NAJCRNJA CRNA NA SVIJETU Revolucionarni materijal upija toliko svjetlosti da izgleda poput crne rupe

 Surrey NanoSystems

SURREY - Britanski znanstvenici uspjeli su oboriti svjetski rekord u proizvodnji crnog materijala. Njihova ‘nova crna’ - Vantablack - materijal je koji se sastoji od ugljikovih nanovlakana i upija 99,97% svjetlosti. Toliko je taman da ljudsko oko ne može razaznati njegov oblik i dimenzije - izgleda poput crne rupe.

Vantablack je otkriće iz laboratorija tvrtke Surrey NanoSystems, koja razvija nove materijale temeljene na nanotehnologiji.

Novi materijal provodi toplinu sedam i pol puta učinkovitije od bakra, a deset je puta jači od čelika. Sastoji se od više slojeva ugljikovih nanovlakana, koje su preguste da bi kroz njih mogla proći svjetlost, pa se svjetlost ili upija u vlakna ili prolazi između vlakana, odbija se i na kraju ponovno bude apsorbirana.

Tvrtka je objavila fotografije s primjerima materijala, koji je uzgojen na aluminijskoj foliji. I dok je folija naborana i zgužvana, područje koje je prekriveno Vantablack materijalom doima se potpuno ravno, jer ne otpušta dovoljno svjetlosti da bi se mogle uočiti ikakve nepravilnosti.

Nemoguće je vidjeti neravnine na površini prekrivenoj Ventablack materijalom (Foto: Surrey NanoSystems)

Novi materijal koristit će se u istraživanju svemira, za tamne kutije, unutrašnjosti objektiva i kalibraciju kamera. Izumitelji tvrde kako će Vantablack znatno unaprijediti osjetljivost teleskopa i drugih instrumenata na zemlji, u zraku i u svemiru.

Novi materijal koristit će se u naprednim optičkim i infracrvenim senzorima (Foto: Surrey NanoSystems)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 20:38