NANOTEHNOLOGIJA

NOVI VELIKI IZUM MARINA SOLJAČIĆA 'Za 10 dolara smislili smo najbolji prozirni displej'

'O transparentnim displejima počeo sam razmišljati dok sam zurio u plavi ocean', kaže Soljačić za Jutarnji

Hrvatski znanstvenik Marin Soljačić i njegovi suradnici s Massachusetts Institute of Technology (MIT) razvili su novi transparentni displej koji bi mogao naći široku primjenu u reklamnoj industriji, trgovinama, prezentaciji informacija, komunikaciji i navigacijskim sustavima.

Ovo otkriće objavljeno je u novom broju časopisa Nature Communications.

Krojenje nanončestica

Iako se transparentni displeji već uvelike koriste, imaju niz ograničenja. No, s primjenom nanotehnologije Soljačićev tim razvio je nov pristup koji otvara put novoj generaciji jednostavnijih, jeftinijih i atraktivnijih transparentnih displeja.

Prvi korak u tom pristupu sastoji se u “krojenju” nanočestica koje interagiraju s jednom bojom, a zanemaruju sve ostale. Drugi je korak unošenje tih nanočestica u prozirni materijal. Tako nastaje ekran koji propušta većinu okolne svjetlosti i stoga se čini prozirnim. No koristeći laserski projektor što šalje zraku svjetlosti određene boje koju raspršuju nanočestice, na ekranu se projicira slika visoke rezolucije. Kako bi dokazao da princip vrijedi, Soljačićev tim izabrao je da displej interagira s plavom bojom.

Inspiracija u oceanu

- O transparentnim displejima počeo sam razmišljati dok sam zurio u plavi ocean, izvor mnogih mojih dobrih ideja - rekao nam je Marin Soljačić.

- Uzbuđeni smo zbog novog transparentnog displeja, ali već razmišljamo o novim izazovima - dodao je Soljačić.

- Interes za transparentnim displejima sve je veći. Naš displej je jako proziran i lako se može povećati. Potrošili smo manje od 10 dolara da ga napravimo - kaže Soljačićev suradnik Chia Wei Hsu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 00:59