TABULA RASA

Je li Newton izmislio čuvenu jabuku koja mu je pala na glavu? ‘To bi mogao biti dio mitologije...‘

Newtonovo stablo jabuke

 Mark Morgan/Alamy/Alamy/Profimedia
Glasovita Newtonova jabuka iznimno je rijetka sorta ‘Flower of Kent‘, a prvi put se spominje u 15. stoljeću

Oluja Eunice srušila je "Newtonovo stablo jabuke" koje je raslo u Botaničkom vrtu Sveučilišta Cambridge, objavio je BBC. Ipak, dr. Samuel Brockington, izvanredni profesor na Cambridgeu i kustos botaničkog vrta, priznaje da nije riječ o originalnoj jabuci iz Newtonova vrta nego o klonu koji je nastao cijepljenjem. Dodao je da je jabuka zasađena 1954. godine na ulazu u botanički vrt te da je posljednjih godina stablo bilo opasno ugroženo zbog gljivičnog oboljenja. Srećom, botaničari u Cambridgeu raspolažu još jednim klonom koji će uskoro biti posađen na drugoj lokaciji u vrtu te će ga posjetitelji moći vidjeti.

Isaac Newton (1642.- 1727.) bio je jedan od najvećih fizičara u povijesti. O jabuci koja je pala na Newtonovu glavu dok je sjedio ispod voćke i pomogla mu da shvati gravitacijsku silu govori jedna od najpoznatijih anegdota u svijetu znanosti. Navodno se to dogodilo u kasno ljeto 1666. godine kad je zbog epidemije bubonske kuge mladi Newton bio prisiljen napustiti Cambridge i boraviti u rodnoj kući u Woolsthorpe Manoru u Lincolnshireu. Autor anegdote o jabuci je liječnik William Stukeley koji je 1752. godine napisao biografiju slavnog fizičara naslovljenu "Memoirs of Newton's Life".

"Nakon ručka, vrijeme je postalo toplije i mi smo otišli u voćnjak popiti čaj u sjeni nekoliko stabala jabuke", opisao je Stukeley svoj susret s Newtonom. "Rekao mi je kako mu je u sličnoj situaciji na um došla ideja gravitacije. Bila je to situacija pada jabuke u trenutku dok je bio u kontemplativnom raspoloženju..." zapisao je Stukeley.

No, povjesničari znanosti nisu sigurni da je priča o jabuci istinita. - Newton je to ispričao kasnije u životu, a ne dok je istraživao gravitaciju, pa bi to mogao biti dio mitologije s njegove strane – ispričao mi je 2012. godine fizičar dr. Stuart Clark, dobar poznavatelj života i rada Isaaca Newtona o kojem je napisao knjigu "The Sensorium of God".

Glasovita Newtonova jabuka iznimno je rijetka sorta "Flower of Kent", a prvi put se spominje u 15. stoljeću. U voćnjaku Newtonove rodne kuće, vjerojatno je posađena oko 1650. godine, ali je djelomice srušena u snažnoj oluji 1820. godine. Neke su grane uklonjene te su od njih napravljeni suveniri, a dio stabla je ponovno ukorijenjen i na istom mjestu je izrasla jabuka koju i danas mogu vidjeti posjetitelji Newtonove rodne kuće.

Jedan je izdanak iz stabla odnesen u obližnji Belton Park, a dio stabla uzela je i Stanica za istraživanje voća u East Mallingu. Odatle su se klonovi Newtonove jabuke raširili na svim kontinentima (osim Antarktike) i danas se nalaze u botaničkim vrtovima, ali i parkovima sveučilišta, zvjezdarnica, istraživačkih centara pa čak i akceleratora čestica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. travanj 2024 21:36