ŽRTVA NEVREMENA

Oluja je srušila klon čuvenog Newtonovog stabla jabuke, ‘zaslužnog‘ za otkriće zakona gravitacije

'Newtonovo stablo jabuke'

 Twitter/Samuel Brockington
Analiza je pokazala da su tri stabla u Cambridgeu, uključujući i ono u botaničkom vrtu, klonovi Newtonovog izvornog stabla

Oluja Eunice srušila je 'Newtonovo stablo jabuke' koje je raslo u Botaničkom vrtu Sveučilišta Cambridge, piše BBC.

Ne radi se o originalnom stablu koje je 1687. navelo Sir Isaaca Newtona da otkrije zakone gravitacije, već je riječ o klonu Newtonovog stabla koji je nastao cijepljenjem.

Kustos vrta, dr. Samuel Brockington, rekao je da je drvo zasađeno 1954. i da je stajalo na ulazu u botanički vrt Brookside 68 godina. Dodao je da Botanički vrt ima klon stabla koji će uskoro biti posađen drugdje u vrtu.

Izvorno stablo s kojeg je pala jabuka, što je Newtona navelo da osmisli svoju teoriju gravitacije, nalazi se u Woolsthorpe Manoru u Granthamu, u Lincolnshireu.

To je stablo preživjelo brojne oluje i tijekom godina se razmnožavalo cijepljenjem, odnosno spajanjem jednog od izdanaka na drugu mladicu.

Dr. Brockington je rekao da je analiza pokazala da su tri stabla u Cambridgeu, uključujući i ono u botaničkom vrtu, klonovi Newtonovog izvornog stabla jabuke.

Dodao je da su u Botaničkom vrtu bili svjesni da je stablo na izdisaju zbog gljivica koje su ga napale, no da se svejedno radi o velikom gubitku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 11:21