OTOKAR LEVAJ

ŽIVOTNI ZAOKRET NAŠEG POZNATOG GLUMCA 'Dunju sam nakon 55 godina našao na Facebooku. Ženim se, odlazim u SAD, sinovi su mi već organizirali momačku!'

Bilo je to na dočeku davne 1959. godine. Imao sam 17 godina, a Dunji je bilo petnaest, ja sam išao u Klaićevu, a ona u medicinsku srednju školu. Upoznali smo se na tulumu u Babonićevoj.

Naša mladalačka ljubav trajala je godinu dana, Dunja me na kraju ostavila radi dečka koji je imao fiću, tako sam ja to sebi protumačio - prisjeća se Otokar Levaj (72) dana kada je prvi put ljubovao sa svojom srednjoškolskom simpatijom Dunjom Bedenko.

Presudio prst sudbine

Više od pet desetljeća poslije sudbina je, međutim, htjela da se stara ljubav ponovno rasplamsa. Oto Levaj bio je u međuvremenu u braku dva puta. Prvi put se oženio 1969. Elenom Hristovom, opernom pjevačicom s kojom ima kćer Elu.

Brak je trajao osam godina dok nije upoznato kostimografkinju Rutu Knežević s kojom je najveći dio života proveo u divljem braku. Formalno su se vjenčali pred Rutinu smrt 2006. godine, a ona je umrla od posljedica Alzheimerove bolesti. Nakon Rutine smrti glumac je bio sedam godina u vezi s Omišankom Olgom Gašparić. Kako je ta ljubav jenjala, Levaj, inače aktivan na Facebooku, iz znatiželje se putem društvene mreže javio davno zaboravljenoj ženi.

- Sjedim ja tako doma i velim sebi, ajde da vidim što radi Dunja. Kad sam joj se javio, ona mi je odmah odgovorila: ‘ja sam ti na Floridi, ajde dolazi’. Dopisujući se ustanovili smo da ona ima u drugoj polovici 2014. rezerviran odmor kraj Rogoznice šibenske, a ja imam kuću u Lokvi Rogoznici, što je 80 kilometara udaljenosti. Nakon što smo se družili na moru, prošlog sam ožujka i travnja boravio kod nje u Americi, onda je ona bila kod mene ljetos u Lokvi Rogoznici i Zagrebu i pala je odluka o vjenčanju - govori glumac koji se ženi 7. prosinca. Već 1. prosinca leti u Ameriku, čeka ga dvadeset sati leta s presjedanjem pa ga hvata nervoza zbog pojačanih kontrola putnika i letova.

20 godina rastavljena

Zašto baš brak u sedamdeset prvoj kad je i s Rutom Knežević godinama bio u zajednici bez potpisa?

- Dunja je od lani umirovljeni medicinski radnik. Američka je državljanka, 20 godina je rastavljena, ima kuću tamo i kćeri joj žive Americi. Zgodno nam je zajedno, a ženidba se dogodila da izbjegnemo probleme s vizom. Sad imam zaručničku vizu, a kad se oženim dobit ću Green Card. U perspektivi ću biti i državljanin SAD-a - tumači razloge Levaj koji će se, nakon što se oženi, u Zagreb vratiti tek u lipnju, radi turističke sezone, budući da ljeti iznajmljuje apartmane u Lokvi Rogoznici.

- Idealno bi bilo živjeti pola godine u Zagrebu, pola na Floridi - kaže Levaj, kojemu se jako dopao američki poluotok.

U ono nevino doba kad je prvi put bio s Dunjom, i kad nije bilo govora o vizama i Green Cardu, provodili su vrijeme posjećujući kina i plesnjake.

- Ja sam živio u Babonićevoj, a Dunja na Kvatriću. Prije svakog izlasak morao sam njenom ocu dati raport kad ćemo se vratiti kući. Subotom smo smjeli biti vani maksimalno do 22.30 sati. U kinu smo u ono doba gledali pretežito vesterne, filmove s Ritom Hayworth, Elizabeth Taylor… Bili smo u dilemi jesu li Robert Taylor i Elizabeth Taylor muži i žena. Ja bih stavio sako i kravatu pa bismo pošli na plesnjak u Glazbenom zavodu. U to vrijeme to je bilo najpristojnije mjesto za službeni izlazak s djevojkom - sjeća se.

Djeca su im podrška

Levajevi sinovi Marin (35) i Marko (40), Rutin sin iz prvog braka kojeg je prihvatio kao svojeg, nemaju ništa protiv toga što se otac treći put ženi, čak su mu organizirali momačku.

- Smatraju da sam dovoljno zreo da znam što radim… Jest da mi nije prvi put da se ženim, ali opet sam uzbuđen. Riječ je o novoj premijeri - reći će glumac koji je u seriji “Dolina sunca” tumačio liječnika koji se seli u Kanadu nakon što mu se u starijoj dobi dogodi ljubav. Iz današnje perspektive primijetit će kako je u “Dolini sunca” sve bilo unaprijed proročki zapisano.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. rujan 2024 01:23