BILO JE I SUZA

Rene nas je nazvao i rekao: ‘Zaprosio bih curu preko križaljke Jutarnjeg.‘ Sjeli su na klupu i počeli rješavati...

Iva Berek i Rene Makar i križaljka koju će pamtiti cijeli život

 /Cropix
Rene Makar i njegova djevojka Iva Berek obožavaju križaljke. Naša autorica enigmatike Mihaela Šagadin s Reneom je skovala plan

Kad je Iva Berek u nedjelju uzela križaljku Jutarnjeg lista u ruke, kao što uostalom često i čini, sigurno nije očekivala koje će biti konačno rješenje. Redom je upisivala odgovore: "Klavir, šok, bijela boja, ruka, cvjetati..."

Kad je ispunila konačno rješenje, ostala je u šoku.

"Rene pita Ivu: Budi mi žena", čitala je pa se čudila. A onda je shvatila. Njen ju je dečko Rene Makar u dogovoru s našom redakcijom odlučio zaprositi preko zajedničke strasti - križaljke u Jutarnjem. S Reneom smo sve planirali i dogovarali mjesec dana, a najveći je posao odradila autorica križaljke Mihaela Šagadin koja križaljke i zagonetke za print-izdanje Jutarnjeg sastavlja svaki dan.

Treba li uopće reći, Iva je pristala, rekla je "da" i Rene i ona sad su zaručeni.

image

Rene Makar i Iva Berek

Vanesa Pandzic/Cropix

Ljubavna priča ovog para započela je prije dvije godine.

- Studirala sam u Zagrebu i na kraju sam se ovdje i zaposlila. Rene i ja smo pohađali isti fakultet, ali smo se upoznali tek na prvom zajedničkom poslu vezanom za računovodstvo i financije. Radili smo u istom odjelu i počeli smo se družiti na pauzama za ručak - podijelila je nasmijana Iva.

- Malo po malo smo se jako sprijateljili i počeli smo izlaziti. Pamtim naš prvi izlazak, dogodilo se to na Medvedgradu i tamo smo se prvi put poljubili. Uskoro smo prohodali i evo nas sada ovdje - ispričao je Rene koji tijekom razgovora nije skidao osmijeh s lica.

Način prosidbe je dugo smišljao, a imao je dvije opcije između kojih se neprestano dvoumio i vagao ih.

image

Križaljka je imala rješenje: ‘Iva, budi mi žena‘

Vanesa Pandzic/Cropix

- Prva opcija koju sam vagao mi je bila da odemo na amaterski aerodrom na Lučkom i tamo iznajmimo miniavion koji vozi ljude na panoramski pogled grada Zagreba. S obzirom na to da sam je htio zaručiti na unikatan način, mislio sam svojim dečkima predložiti da kupimo neku veliku bijelu plahtu i da na nju napišemo "udaj se za mene" ili "budi mi žena". Njih bi dvojica to onda razvukli kad bismo mi letjeli iznad savskog nasipa, Iva bi pogledala dolje i vidjela tu poruku - pričao je Rene.

Na kraju se, sasvim slučajno, odlučio za ovu drugu opciju, s križaljkom, a mislio je kako će taj plan i lakše realizirati.

- Puno sam o tome razmišljao, gotovo svaku noć, jer sam htio da bude stvarno poseban događaj. Jedno sam se jutro probudio i iz vedra neba mi je pala ta ideja na pamet jer stvarno uvijek zajedno rješavamo te križaljke. Skužio sam i da kod nas valjda nitko nikada nije to napravio, pa me to još dodatno potaknulo da je to izvedem prvi - prisjeća se.

Prosidbom je spojio njihov hobi, lijepe uspomene na trenutke koje su proveli zajedno i veliko sudbonosno pitanje.

- Dosta često zajedno rješavamo križaljke, a s time smo započeli na moru. Volimo sve te neke zagonetke, skandinavke i sudoku, pa sam zbog toga došao na ovu ideju jer sam želio napraviti nešto unikatno, posebno i originalno - prepričao nam je Rene.

Kako kaže, na pamet mu je odmah pao Jutarnji list, poslao je mail, za dva su ga dana zvali urednici i zajedno su se uputili u provedbu ovog lijepog plana.

image

Rene i Iva

Vanesa Pandzic/Cropix

- Čuo sam se s ljudima koji inače uređuju križaljke i zajedno smo dogovorili neke odgovore na pitanja u križaljci koji će biti povezani s Ivom. Na primjer, ona je svirala klavir pa je na križaljci slika klavira, ili je tu bilo pitanje kako se naziva gornji ekstremitet, ruka. Ubacivali smo pojam po pojam i napravili prvu verziju, koju smo kasnije dorađivali i mijenjali je dok svi zajedno nismo bili zadovoljni konačnim rezultatom - prisjeća se Rene te dodaje da su svi pojmovi bili unaprijed osmišljeni da bi Ivi služili kao male natuknice za ono što će se dogoditi.

I s Mihaeline strane kao autorice projekt je od prve bio sjajno prihvaćen.

- Mi enigmatičari jako puno radimo, nekako iz sjene, a ljudi se uglavnom jave ako nešto pogriješimo. Ovo je bilo skroz drugačije i bilo mi je osobno zadovoljstvo surađivati s bratom Vladimirom Šagadinom i Reneom na križaljci. Svaki dan smo čekali da se javi, nadali se da će mu se svidjeti i na kraju sam bila presretna kad smo uspjeli. Moram inače reći da smo još u koroni primijetili da je križaljkama jako porasla popularnost - govori Mihaela, vlasnica obrta Sfinga. Enigmatika je za Šagadine svojevrsni obiteljski biznis, a za Jutarnji ih sastavljaju sigurno 15 godina, ako ne i više.

- Kad rješavaš križaljku i nasumično popunjavaš polja, jer nisu sva rješenja bila vezana za prosidbu, teško je spojiti te riječi u neku cjelinu. Meni stvarno apsolutno ništa nije bilo sumnjivo, pa čak i pred sam kraj nisam ni na što posumnjala, stoga je to za Renea ispalo najsavršenije moguće i pravo iznenađenje - ispričala je Iva kroz smijeh.

image
Vanesa Pandzic/Cropix

Nakon što je križaljka bila gotova, morali su ugovoriti datum kada će ona izaći, a Rene je morao isplanirati kako će on i Iva provesti taj posebni dan te gdje će postaviti veliko pitanje.

- Moja starija sestra je u petak imala rođendan pa do zadnjeg dana nismo znali kada će ga slaviti, što je dodatno zakompliciralo Reneovu situaciju jer je morao redakciji javiti točan dan. Na kraju je odluka pala da će križaljka izaći u nedjelju - podijelila je Iva.

Kako su opisali zaručnici, vikendom nakon mise u Sisku uvijek prošeću i popiju kavu, pa su to učinili i tu nedjelju. Križaljku su rješavali na jednoj klupi uz pogled na jezerce, a Iva nije ništa posumnjala.

- Kad smo ispunili gotovo cijelu križaljku, Iva se začudila što nam ovaj put sve ide lagano i da skoro sve odgovore znamo. Samoinicijativno je krenula ispunjavati rješenje križaljke, tu je imala male probleme, ali sam joj ja pomogao - rekao je Rene.

- Prvo sam ispunila polje za Ivu, onda sam dodala "r" i "n" i tek sam onda shvatila što zapravo piše i što se dešava. U međuvremenu je on kleknuo, ja sam bila u šoku, počela sam plakati, ali sam naravno rekla "da" - nadodala je Iva.

Rene nikome nije rekao za svoj plan, pa je par, kada su se vratili kući, svima prepričavao što se dogodilo na njihovoj šetnji. Kako kažu, svi su bili jako sretni i oduševljeni, a križaljke imaju posebnu povezanost i s Ivinom obitelji.

image
Vanesa Pandzic/Cropix

- Svi su bili oduševljeni, pogotovo moja mama. Posebna je poveznica to što se moj djed bavio enigmatikom i slagao je križaljke, pa je dodatno posebno što se meni nešto najljepše u životu dogodilo putem enigmatike - priznala je Iva.

Kako nadodaje, začudilo ju je što je Rene cijelo vrijeme bio jako staložen i smiren te do samog trenutka kada je kleknuo nije pokazivao ni trunčicu nervoze.

- Cijelo vrijeme se za stvarno i jesam osjećao mirno i sigurno jer sam jako dugo sve dogovarao i planirao, a na kraju krajeva znao sam da će odgovor biti potvrdan, pa mi je i zbog toga bilo puno lakše. Jedino sam u nekim trenucima, kada su kraj nas prolazili ljudi, imao tremu i brinuo se hoćemo li uopće znati sva rješenja križaljke - prisjeća se Rene dok na klupici grli svoju zaručnicu.

- Ja sam svojim curama navečer kada su mi se svi dojmovi slegli poslala veliku poruku u kojoj sam im objasnila što se zapravo dogodilo i sve su ostale oduševljene. Jedna je prijateljica rekla da će sada ona imati jako visoka očekivanja ako će se ikada udavati, a druga se našalila kako bi se čak drugi put u životu odlučila udati da je netko zaprosi na ovakav način - podijelila je Iva.

image

Križaljka je imala rješenje: ‘Iva, budi mi žena‘

Vanesa Pandzic/Cropix

Posebnu će križaljku uokviriti kako bi im zauvijek ostala uspomena i sjećanje na predivan i poseban dan.

- Nakon prosidbe i objave obitelji smo išli na kioske pokupovati sva izdanja Jutarnjeg od toga dana da ih naši prijatelji, bake i djedovi imaju kao uspomenu te sada imamo hrpu primjeraka kod kuće - završila je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 11:38