BRIEFING

Ivica Kostelić u velikom životnom intervjuu: ‘Za mene je slava lakmus papir za budale‘

Ivica Kostelić
‘Otac Ante je aktivan i u 83. godini života. On je rekao da ne postoje mladost ili starost nego samo strast prema životu‘

„Janica i ja smo i danas jako bliski. Nekada je skijanje bilo naš život. Sve što smo radili bilo je povezano sa skijanjem. Svatko danas ima svoj put i jedino mi je jako drago da smo u dobrim odnosima, da nam obitelji rastu paralelno, da su vršnjaci. To je veliki blagoslov za sve nas“, rekao je u emisiji Briefing u studiju Hanza Medije Ivica Kostelić.

Proslavljeni skijaš danas je savjetnik hrvatske skijaške reprezentacije koji svojim savjetima pomaže natjecateljima. Ne smatra se, kaže skromno, jako zaslužnim za njihove dobre rezultate u ovoj sezoni, osobito Filipa Zubčića i Zrinke Ljutić.

„U šali kažem da prodajem svoja sjećanja jer sam sto puta prošao te staze i mogu govoriti o tehnici i taktici. Jako me veseli kada vidim da prihvaćaju savjete, a posebno kada vidim da su moji savjeti imali nekog barem malog udjela u rezultatu. Imamo dobru reprezentaciju. Ja uvijek kažem ono što bih ja napravio. Ne mogu im zapovjediti nego samo sugerirati. Ponekad njihove filozofije nisu slične mojoj“, kaže Kostelić koji je s reprezentacijom na gotovo svim utrkama Svjestkoga kupa i jako malo vremena provodi u Zagrebu s obitelji.

Priznaje da mu je jako drago što se sličnim savjetničkim poslom u reprezentaciji odnedavno bavi i njegova sestra Janica Kostelić. Njezino je ime Kostelić istaknuo i kao odgovor na naše pitanje tko je po njegovim mišljenju najbolji hrvatski sportaš svih vremena. Sa sestrom razgovora i o skijanju jer voli čuti što drugi misle.

„Kako ne bih razgovarao o skijanju s Janicom ili s ocem! Skijanje nam je stalna tema. Jako mi je drago da se Janica vratila u reprezentaciju“, kaže Ivica Kostelić pa potvrdno odgovara i na pitanje je li ona s time sretna.

„I otac je stalno uz reprezentaciju kao trener braće Kolega, Eliasa i Samuela. I još uvijek je prisutan i na treninzima i na Svjetskom kupu. Ne da se. Aktivan je i u 83. godini života. On je rekao da ne postoje mladost ili starost nego samo strast prema životu. To je jedna od njegovih najboljih izjava“, kaže Kostelić. Ističe i kako neće imati ništa protiv ako se netko od njegove djece odluči jednog dana baviti profesionalnim sportom jer iz osobnog iskustva smatra da je u takvom životnom odabiru mnogo više dobrih nego loših strana.

„Za mene je slava lakmus papir za budale. Kada ljudi postignu uspjeh, često se promijene. To je jako nezgodno. To je tužno“, zaključuje. Otkriva kako će se cijepiti protiv korone. Smatra da po tom pitanju svatko treba imati pravo na svoj izbor. Trenutno čita Meštrovićeve memoare za fakultet jer planira u dogledno vrijeme magistrirati povijest. U zadnje je vrijeme po tom pitanju najviše zaokupljen političkom poviješću Hrvatske u 20. stoljeću.

„O glazbi sam najviše naučio od oca koji je uvijek nosio gitaru sa sobom pa smo svirali. Cijelo društvo oko njega je bilo jako muzikalno kao i njegova obitelj. Moj djed po ocu je svirao sedam instrumenata. Kod kuće smo imali klavir i glazba je uvijek bila prisutna. Dok smo u kombiju putovali Europom često smo vodili razgovore o povijesti, književnosti i glazbi. Jako mi drago što sam u djetinjstvu imao prilike biti u kontaktu s glazbom“, kaže Ivica Kostelić dodajući kako redovito svira i svojoj djeci. Njegovim malim blizankama Jani i Kati njegovo je sviranje omiljena uspavanka.

„Kada ih ništa drugo ne može smiriti, ja uzmem gitaru u ruke, i odmah se smire“, otkriva nam.

Pogledajte emisiju 'Briefing':

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 05:26