Šalica toplog čokoladnog napitka ne samo da će vas ugrijati i potencijalno usrećiti zbog svojeg okusa, nego bi vas mogla i (privremeno) učiniti inteligentnijima, kaže nova studija Sveučilišta u Birminghamu, koja se bavila utjecajem antioksidansa iz kakaa na mozak.
Kakao je, naime, iznimno bogat antioksidansima koji su odgovorni za ukupno zdravlje organizma. Ima ih više nego crno vino, borovnice, acai bobice, šipak i goji bobice zajedno. Zato se i kakao prah i kakao maslac zbog svojih nutritivnih svojstava ubrajaju među najhranjivije namirnice na svijetu, odnosno u tzv. superhranu.
Sjemenke kakaa dobivaju se od malog drva koje raste na području tropskih šuma Sjeverne i Južne Amerike.
Njegovi plodovi, tj. sjemenke, koriste se za čokoladu, kakao maslac i likere. e čudi što su Maje kako štovale kakao boga, a Azteci su ga koristili kao novac. U Europu je došao preko španjolskih osvajača u 16. stoljeću, a do industrijske revolucije bio je hrana elite i kraljevskih dvorova. Danas se drvo kakaa najviše uzgaja na Obali Bjelokosti i u Ghani.
U novom istraživanju, pak, sudjelovalo je 18 ljudi, koji su najprije pili kakao pa rješavali zadatke.
U dva provođenja studije ispostavilo se da su ljudi koji su pili kakao bogatiji flavonolima (antioksidansima) bolje i brže savladavali izazove.
- Naši su rezultati pokazali jasne benefite ispitanika koji su pili pića bogatija flavonolima, no samo u stadiju u kojem je njihov zadatak postajao prilično kompliciran – rekla je autorica studije doktorica Catarina Rendeiro, koja je vodila istraživanje.
- To možemo povezati s već postojećim rezultatima o povećanoj oksidaciji krvi. Ako ste pred većim izazovima, vaš mozak treba veće nivoe kisika da bi podnio te izazove – nastavila je, dodajući da tako i flavonoli mogu biti korisni pri težim zadacima.
Ipak, jedna od grupa koje su sudjelovale u testiranju nije pokazala značajni porast u svojim performansima u rješavanju zadataka. To su ljudi koji su već fit i u organizmu imaju visoke razine kisika.
- To je indikator da neki pojedinci, koji već dobro stoje s kisikom, imaju manje mjesta za napredak – objasnila je neurobiologinja, dodajući i da grupa koja kakao nije "taknula" dokazuje da postoji veza između povećane oksidacije i kognitivne sposobnosti.
Osim u kakau, flavonoli se mogu naći i u velikom broju voća i povrća. No mi se ove zime ipak odlučujemo za čokoladnu verziju.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....