REVOLUCIONARNA METODA

ZNANSTVENICI RAZVILI NOVI TEST ZA RAK JAJNIKA Otkriva šećer na površini bjelančevina CA 125

 Stockxchange

Danski znanstvenici razvili su temelj za novi, brži i pouzdaniji test za otkrivanje raka jajnika. Test, zasnovan na otkrivanju jedne vrste šećera, može zamijeniti postojeće krvne testove koji su vrlo nepouzdani - na svakih šest točno otkrivenih slučajeva raka jajnika dobivaju se 94 pogrešna rezultata.

A kod ovog najzloćudnijeg raka kod žena, rana i pravilna dijagnoza presudna je za uspješno liječenje. Znanstvenici sa Sveučilišta u Kopenhagenu surađivali su s kolegama s University Collegea u Londonu na ovom važnom projektu.

Postojeći test za rak jajnika otkriva bjelančevinu CA125 koja se otpušta kod niza različitih bolesti. No znanstvenici su sada identificirali jednu vrstu šećera koji se pojavljuje na površini bjelančevine samo kod raka jajnika.

O svojim otkrićima dansko-britanski tim piše u Journal of Proteome Research ističući kako su spremni surađivati sa svakim tko bi njihovo otkriće brzo mogao pretvoriti u klinički test.

- Sve bjelančevine imaju neku vrstu šećernog omotača, malene ali složene molekule šećera koje se nalaze na njegovoj površini. Kada se u tijelu pojavi rak, možemo vidjeti kemijske promjene u tom omotaču. To je vrlo složen fenomen - izjavio je za Englemed jedan od voditelja studije, profesor Ola Blixt - Srećom, relativno je lako ispitivati i odrediti te promjene u šećerima.

Profesor Blixt kaže kako je njegov tim odlučio objaviti rezultate umjesto da traži patent za njega.

- Možda nećemo postati bogati iako je tržište povezano s rakom jajnika vrijedno 170 milijuna dolara godišnje. S druge strane, svaki proizvođač postojećih testova mogao bi uključiti naše otkriće u svoje proizvode. Nadam se da će se to dogoditi uskoro, jer nam je precizan test za rak jajnika doista potreban.

Jutarnji.hr ima rubriku Jutarnji doktor kojoj možete pristupiti na adresi doktor.jutarnji.hr

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. rujan 2024 23:48