JAČA ZAKISELJENOST

SOKOVE TREBA PITI RIJETKO, I SAMO NA SLAMKU Gazirana pića su glavni krivac za oštećenu caklinu

Jeste li znali da vrlo česta oštećenja cakline uzrokuju kemijski agensi, a jedan od glavnih krivaca su zaslađeni i gazirani napici. Oni svojim kemijskim sastavom uzrokuju pojačanu zakiseljenost unutar usne šupljine što dovodi do demineralizacije cakline i uzrokuje njenu eroziju.

Defekti koji nastanu vrlo teško se saniraju i, ako pacijent ne prestane s konzumacijom takvih napitaka, dovodi u opasnost sve zube koji u konačnici završe vađenjem.

Jutarnji.hr ima rubriku Jutarnji doktor kojoj možete pristupiti na adresi doktor.jutarnji.hr

Stoga bi sokovi trebali biti samo rijetka navika u posebnim prilikama, posebno za one kod kojih je to uzrok osjetljivosti zuba. Inače, istraživanje provedeno u Velikoj Britaniji pokazalo je da je kod ispitanika koji su pili jednaku količinu gaziranih sokova, skupina koja je sokove pila na slamku imala manja oštećenja cakline.

Dakle, ako već ne možete bez njih, sokove i gazirane napitke barem pijte na slamku. Što se tiče osjetljivosti uzrokovane oštećenjem cakline uslijed povraćanja, problem je teži i složeniji te zahtijeva multidisciplinirani pristup u liječenju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. rujan 2024 01:24