NEDOSTATAK VITAMINA

Vitamini nužni za pravilan razvoj djece

Dobro uravnotežena i zdrava prehrana osigurava tijelu koje raste sve ono što mu je potrebno, ali ako ste previše zauzeti ili ako je vaše dijete izbirljivo po pitanju hrane, to može dovesti do nedostatka vitamina

Postoje, međutim, znakovi po kojima možete prepoznati koji vitamini nedostaju vašem djetetu.

Nadostatak vitamina D kod djece je čest problem i dovodi do njihova sporijeg rasta i razvoja. Neki od mogućih simptoma su kasnija pojava prvih zubića i grčevi u mišićima, kao i poteškoće s disanjem. Ovaj vitamin možete nadoknaditi izlaganjem djeteta suncu i prehranom u kojoj važno mjesto zauzimaju mlijeko, sir, jogurt i jaja (žumanjak).

Umor, gubitak kose, slabost, mršavljenje, suhe oči, perutanje kože i česte respiratorne infekcije neki su od prvih simptoma nedostatka vitamina A. Nedostatak ovog vitamina može dovesti i do ozbiljnih problema s vidom. Pobrinite se da vaša djeca jedu dovoljno žutog i narančastog povrća kao što su mrkva ili bundeva, a također i jaja i sir.

Mogući znakovi da vašem djetetu nedostaje odgovarajuća količina vitamina B12 su bol u trbuhu, osjećaj slabosti i nesanica. Ovaj vitamin je važan za razvoj živčanog sustava i funkcioniranje mozga i srca.

Znanstvenici tvrde da nedostatak pažnje, impulzivnost, hiperaktivnost, izljevi bijesa i druga neprikladna ponašanja mogu biti pokazatelji nedostatka vitamina B6. Manjak tog vitamina kod djece može se manifestirati i čestim proljevima i anemijom. Piletina, riba, orašasti plodovi, jaja, mlijeko, sir i grahorice bogati su izvor vitamina B6.

Lako stvaranje modrica, problemi sa zglobovima, suha koža i loš apetit, znakovi su da djetetu nedostaje vitamin C. Često krvarenje iz nosa, infekcije i razboljevanje također se mogu povezati s nedostatkom ovog vitamina. Citrusno voće, jagode, rajčica, kivi i zeleno povrće kao što je, na primjer, brokula, važne su namirnice u borbi protiv nedostatka vitamina C.

Međutim, i višak ovih vitamina može biti štetan. Stoga se obavezno konuzltirajte s lječnikom prije nego što svom djetetu uvedete dodatne doze vitamina.

www.cuvarkuca.hr

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. listopad 2024 16:19