ORIGINALAN POKLON

Pišem ti pišem... čokoladom!

Izradite vrlo osoban i ukusan poklon!

Svaki put kad se bliži neka posebna prigoda kao ročkas najbolje frendice, rođenje još jednog bebača, prvi rođendan, neka važna godišnjica ili slično, uvijek me muči isto pitanje - što pokloniti? Svi sve imaju, sve je skupo, sve je bezveze i nedovoljno osobno.

Teglice ajvara, pakmeza, kiselih krastavaca, šalše, marmelade... sve sam to već svima stoput ispoklanjala, pa iako se potrudim uvijek ukrasiti teglicu i smisliti nešto novo, le'ts face it, teglice su out!

Ali stiže nova moda - zdravi keksi s porukom! Ne porukom u boci, već porukom na keksu! :)

Sve je počelo kad sam u navali oduševljenja, u jednoj super trgovini u Americi, pokupovala sve što je iole vezano za slastičarstvo, a među tim čudesima i jedan plastični koferčić s raznoraznim nastavcima za ukrašavanje kolača.

I tako su ti nastavci čekali i čekali u špajzi, dok se nisam jedan dan suočila s njima i odlučila im naći primjenu sada i odmah! Tako je započelo pisanje poruka čokoladom... Super zabava za mene koja pišem, ali i za one koji čitaju!

Trebat će vam:

• Zdravi domaći keksi

• 50 g tamne čokolade

• par kapi ulja

• Inox nastavak za pisanje čokoladom

• Vrećica za ukrašavanje (jednokratna ili platnena plastificirana)

• Spatula

• Lončić i posuda za topljenje na pari

Priprema:

Odrežite vršak vrećice za ukrašavanje i u nju utisnite inox nastavak da čvrsto prijanja.

U lončiću zagrijte malo vode pa na njega stavite zdjelu s kockicama čokolade. Pazite da zdjela ne dodiruje vodu i da vam u čokoladu ne kapne voda, jer se u dodiru s vodom počne grušati. Rastopite čokoladu povremeno miješajući. Dodajte par kapi ulja i pustite da se rastopljena čokolada malo ohladi, tek toliko da ne bude posve tekuća i curi posvuda.

Vrećicu za ukrašavanje s nastavkom stavite na neki stalak (ja za to koristim polunapunjenu bocu vode) kako bi lakše u nju izlili čokoladu. Vršak nastavka začepite komadićem kita ili selotejpa, kako vruća čokolada ne bi odmah počela curiti van.

Sad ste spremni za pisanje, crtanje i šaranje čokoladom!

Prije nego ispečem kekse, odlučim što želim napisati, pa sukladno a tim oblikujem kekse različite veličine - duguljaste za duže riječi, skroz male za znakove, srčeka i veznike...

Pažljivo pišite po keksima, a ako se čokolada u vrećici previše ohladi i teško izlazi, ostavite da odstoji na radijatoru/nekom toplom mjestu nekoliko minuta.

Ako vam ostane viška čokolade, neiskorištene i spackane kekse obilno prekrijte ostatkom, nitko se neće buniti!

Pisanje poruka na keksima je moja omiljena meditacija vikendom ujutro, dok svi spavaju!

Zar ovo malo ozareno lice ne govori dovoljno o tome koliko su poruke na keksu genijalan poklon!?!

Autor: Dunja Gulin

www.cuvarkuca.hr

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. listopad 2024 18:22