MALI-VELIKI SPAS

TABLETICA ZA RESETIRANJE Riješit će sve patnje smjenskog rada

Radnici u smjenama i osobe koje pate od jet laga uskoro bi uz pomoć jedne tabletice mogli resetirati svoj unutrašnji sat i tako izbjeći neugodne simptome, poput ošamućenosti, pospanosti i slično. Znanstvenici sa Sveučilišta u Manchesteru otkrili su da jedan enzim, nazvan CK1epsilon, održava funkcioniranje tijela u normalnom, 24-satnom cirkadijalnom ritmu.

Kad se taj enzim blokira, cirkadijalni ritam se sam od sebe vrlo učinkovito resetira, što olakšava tijelu da se prilagodi budnosti tijekom noći ili spavanju tijekom dana. Prijašnje studije su pokazale da, kad je naš tjelesni sat dugo vremena izvan ravnoteže, to može dovesti do razvoja ozbiljnih pa čak i fatalnih zdravstvenih problema.

No, rezultati ovog novog istraživanja su, prema rječima voditelja studije dr. Davida Bechtolda, utrli put za kreiranje tablete koja bi inhibirala djelovanje tog enzima kod ljudi. To bilo od velike važnosti za velik broj ljudi s obzirom na to da je odavno poznato da remećenje ravnoteže prirodnog tjelesnog sata povećava incidenciju teških boelsti, kao i razvoj dijabetesa ili debljine te da za čak 40 posto povećava rizik od srčanog i moždanog udara.

Jutarnji.hr ima rubriku Jutarnji doktor kojoj možete pristupiti na adresi doktor.jutarnji.hr

Znanstvenici su u ovoj studiji pokazali kako se miš bez enzima CK1epsilon puno brže prilagođava novom ritmu svjetlostii mraka nego miš koji ima taj enzim, a koji bi se u budućnosti mogao blokirati lijekom. Lijek koji blokira taj enzim mogao bi pomoći tijelu da se prilagodi na promjene prirodnog tjelesnog sata te da lakše podnose noćne smjene ili promjene vremenskih zona.

Važno je reći i da su, prema nekim istraživanjima, noćne smjene odgovorne za smrt velikog broja žena od raka dojke svake godine. Znanstvenici smatraju da narušavanje prirodnog ciklusa sna i budnosti utječe na lučenje melatonina, takozvanog hormona spavanja, za kojeg se vjeruje da ima antikancerogena svojstva.

– Sve su to problemi s kojima se moderan čovjek mora nositi, a ova studija i mogućnost kreiranja lijeka protiv jet laga u budućnosti, mogu imati vrlo važnu ulogu u sprečavanju cijelog niza stanja i bolesti koje nastaju kao posljedica narušavanja prirodnog tjelesnog sata – smatra dr. Bechtold dodajući da će klinička faza ovog istraživanja vjerojatno dodatno rasvjetliti povezanost između poremećaja tjelesnog sata i razvoja dijabetesa, kroničnih upala i nekih drugih bolesti.

Jutarnji.hr ima rubriku Jutarnji doktor kojoj možete pristupiti na adresi doktor.jutarnji.hr

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. rujan 2024 01:22