BORBA PROTIV RAKA

SENZACIONALNO OTKRIĆE Znanstvenici su pronašli način kako da isključe gen koji uzrokuje trećinu svih tumora

Ovo otkriće može dovesti do razvijanja lijekova za liječenje najtežih oblika tumora, u budućnosti bi mogao biti izliječen znatno veći broj tumora gušterače, debelog crijeva i pluća, a nova terapija imala bi vrlo malo neugodnih nuspojava

Američki znastvenici su uspjeli postići ono što bi se moglo nazvati osvajanjem Mount Everesta u području genetike karcinoma. Otkrili su način kako da blokiraju gen koji uzrokuje razvoj trećine svih poznatih tumora, uključujući i neke od najsmrtonosnijih oblika.

Unatoč stalnim i brzim naprecima koji se postižu u području medicine, rak i dalje nemilice odnosi živote širom svijeta. Prema procjenama Svjetske zdravstvene organizacije iz veljače prošle godine, broj umrlih od raka bi sa 7,6 milijuna u 2008. godini mogao narasti na 13,1 milijun do 2030. godine. Od raka umire svaki osmi čovjek, a u našoj zemlji dnevno od nekog oblika te opake bolesti umire čak 36 ljudi.

Ovo novo otkriće moglo bi dovesti do bržeg pronalaska lijekova za liječenje teških i dosad neizliječivih oblika raka, a osim što bi mogla spasiti ogroman broj ljudskih života, nova terapija bi imala i dodatnu prednost – manje nuspojava u odnosu na sve dosadašnje lijekove i terapije.

Uzbuđenje je nastalo oko gena koji se naziva RAS, a koji , kad mutira, može pokrenuti razvoj tumora te poticati njihov rast i održavati ih živim i aktivnim. Lijek kojim bi se taj gen mogao na neki način isključiti predmetom je bavljenja najvećih znanstvenih umova već više od 30 godina, što je mnoge dovelo do toga da povjeruju da je rak možda ipak nepobjediv.

No, sada su američki znanstvenici uspjeli stvoriti kemijski spoj koji ubija stanice raka pluća kod čovjeka uzrokovane mutiranim genom RAS. Znanstvenik Kevan Shokat s medicinskog instituta Howard Hughes na sveučilištu u Kaliforniji taj opaki gen opisao je kao vrhunac kancerogenih mutacija.

- Stručnjaci su godinama pokušavali lijekovima ciljati u svaki dijelić RAS-a, istražili su svaki njegov kutak i najmanju pukotinu na njemu i skenirali milijune tvari i spojeva, no nikada nisu pronašli ništa što bi ga moglo učinkovito blokirati – kaže Shokat ističući da su vrlo uzbuđeni zbog tog otkrića jer vjeruju da bi ono moglo zaista pomoći oboljelima. Naime, tumori uzrokovani ovim genom naročito brzo rastu i šire se te se vrlo teško liječe, a među njima je i velik broj tumora gušterače, debelog crijeva i pluća.

Rak gušterače je najsmrtonosniji među čestim oblicima raka s manje od 20 posto pacijenata koji prežive godinu dana nakon dijagnoze te sa minimalnih 4 posto oboljelih koji prežive pet godina. Kad je riječ o raku pluća, koji je u Hrvatskoj najčešći uzrok smrti od svih zloćudnih bolesti, od te bolesti u svijetu svake godine umre preko milijun ljudi, dok je rak debelog crijeva drugi po učestalosti oblik raka u svijetu i jedan od glavnih uzroka smrti od raka.

Znastvenici se nadaju da će blokiranjem mutiranog oblika gena RAS novi lijek zaustaviti rast ovih tumora i smanjiti njihov broj. No, važno je naglasiti da taj lijek djeluje samo na mutirane oblike RAS gena koji uzrokuju rak, što znači da zdrave stanice ostaju pošteđene. To bi trebalo znatno smanjiti rizik od nuspojava kao što su opća slabost, mučnina i ispadanje kose, a kakve su uobičajene kod većine lijekova protiv raka.

- Ono što je posebno kod ovog lijeka jest upravo činjenica da djeluje samo na stanice s tom određenom mutacijom i to ga razlikuje od svih ostalih dosad poznatih lijekova protiv raka – kaže dr. Shokat koji je već osnovao tvrtku kako bi komercijalizirao svoje otkriće.

Pohvale stižu i od dr. Frank McCormick, voditelja 6,2 milijuna funti teške inicijative koju je pokrenula američka vlada s ciljem istraživanja RAS gena, koji kaže da su dr. Shokat i njegov tim suradnika zahvaljujući fantastičnom, inovativnom pristupu uspjeli razviti strategiju da s velikom preciznošću i bez oštećivanja zdravih stanica napadnu mutirani oblik RAS gena.

Novi lijek djeluje protiv jednog opasnog oblika mutiranog RAS gena, no dr. Shokat smatra da će uskoro biti moguće proizvesti i lijekove koji će biti učinkoviti i protiv drugih mutiranih oblika tog gena. Kemijska tvar koju je otkrio zasad je testirana samo na stanicama u laboratoriju, novi lijek bi kroz iduće tri godine mogao biti testiran i na ljudima, a predviđa se da bi do 2021. godine mogao biti na tržištu.

U svakom slučaju, potrebno je kliničkim ispitivanjima na velikom broju pacijenata dokazati da je lijek siguran i učinkovit. No, već i ovo laboratorijsko ispitivanje predstavlja velik korak naprijed u pronalaženju načina da se blokira gen koji ima ključnu ulogu u razvoju raka, a koji je svim dosadašnjim lijekovima bilo teško, odnosno nemoguće blokirati.

I dr. Emma Smith iz britanskog Udruženja za istraživanje raka upozorava da je RAS jedna od najvažnijih molekula kad je riječ o raku i da, kad ona mutira, može izazvati razvoj vrlo agresivnih oblika tumora koji se teško liječe. Upravo zato je pronalaženje kemijskih tvari koje je mogu blokirati ključno područje istraživanja koje u budućnosti može rezultirati stvaranjem moćnih novih lijekova protiv raka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. rujan 2024 06:05