NOVI UREĐAJ

REVOLUCIJA U LIJEČENJU ARITMIJE Britancima ugradili bežićne pejsmejkere veličine tablete direktno u srce

Bežični pacemaker, veličine jednog inča, koji se ugrađuje direktno u srce kardiolozi smatraju prekretnicom u liječenju problema sa srčanim ritmom. Uređaj veličine male tablete ugrađen je dvojici britanskih pacijenata i to direktno u srce uz pomoć katetera.

Stručnjaci tvrde da je riječ o revolucionarnom pomaku u liječenju srčanog ritma jer su smanjene i neke opasnosti vezane uz potencijalno smrtonosne infekcije koje ponekad prate ugradnju pacemakera.

Jutarnji.hr ima rubriku Jutarnji doktor kojoj možete pristupiti na adresi doktor.jutarnji.hr

Profesor John Morgan koji je u bolnici u Southamptonu ugradio novi uređaj mladiću u ranim dvadesetima i jednom šezdesetogodišnjaku kazao jer kako je stara tehnologija spasila mnoge živote ali ima i mana jer je uređaj prije svega prevelik pa se mora ugraditi u prsište a ne u srce.

Nasuprot tome novi uređaj nazvan Micra Transcatheter Pacing Sistem (MTPS) dovoljno je malen da se može preko prepone kateterom ugraditi u srce bez ikakvih dodatnih žica.

Morgan je procijenio da je to veliki korak naprijed u liječenju srčanih bolesnika a zahvat traje tek desetak minuta. Pacijenti se vraćaju u normalni život već za dva do tri dana dok je kod ugradnje kalsičnog pacemakera za oporavak potrebno i do šest tjedana. Procjenjuje se da je novi uređaj odličan izbor za trećinu bolesnika koji imaju problem s radom srca.

Jutarnji.hr ima rubriku Jutarnji doktor kojoj možete pristupiti na adresi doktor.jutarnji.hr

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 00:29