NOVA TEHNOLOGIJA

VIDEO: POGLEDAJTE KAKO IZGLEDA OPERACIJA PRESAĐIVANJA SRCA Integralna snimka spasonosnog zahvata

Srčane bolesti glavni su uzrok smrti u svijetu. Čak 50.000 ljudi godišnje pacijenti su koji se kandidiraju za trasplantaciju srca svake godine, no samo 5 tisuća takvih operacija se izvede.

Prva operacija transplatacije srca izvršena je 1967. u cape Townu u Južnoafričkoj Republici. Kada je 25-godišnja žena poginula u prometnoj nesreći, njeno srce presađeno je u oboljelog 55-godišnjeg muškarca.

Postoperativne komplikacije su u to doba bile gotovo redovna pojava, bio je to pionirski zahvat, tako da je spomenuti muškarac živio još samo nekoliko tjedana nakon ove operacije. Njegov organizam odbacio je tuđi organ.

No danas je stopa preživljavanja nemjerljivo veća. Vrhunska tehnologija, pa tako i tehnika za prepoznavanje podudarnosti stanica tkiva - pridonijeli su ovom pozitivnom trendu.

Danas čak 90 posto pacijenata kojima je presađeno srce živi jednu godinu nakon operacije, a čak 74 posto njih živi s novim srcem i duže od pet godina.

Nova tehnologija donijela je i mogućnost da se presađuje srce s donatora koji su mrtvi, a već u skoroj budućnosti realno je za očekivati da će postotak preživjelih biti i znatno veći. Tome će uvelike pridonijeti i umjetno uzgojeni organi iz matičnih stanica, kao i razvoj tehnologije 3D printanja.

U videu možete pogledati integralnu snimku operacije presađivanja srca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. svibanj 2024 22:12