KORONAVIRUS

Prva cjepiva protiv omikrona i drugih sojeva stižu u ožujku. Kolarić: To je dobro došlo

 Niksa Stipanicev/Cropix
Ako se pojavi varijanta sličnija omikronu nego soju čiji je S-protein sada u cjepivu, novo cjepivo bit će od velike koristi, naglašava Branko Kolarić

Izvršni direktor farmaceutske kompanije Pfizer Albert Bourla u ponedjeljak je najavio da će njihovo mRNA cjepivo protiv varijante omikron biti dostupno u ožujku. Pfizer je već počeo proizvoditi novo cjepivo koje će, uz omikron, ciljati i na druge varijante koje trenutačno kolaju.

Postavlja se pitanje hoće li prilagođeno cjepivo ipak stići prekasno s obzirom na snažan peti val omikrona, a stručnjaci savjetuju obaveznu booster dozu kao zaštitu od težih oboljenja i hospitalizacija.

Potencijalni pojačivač

U Hrvatskoj je samo u utorak bilo 7956 novih slučajeva, a prema procjenama oko 80 posto je riječ o varijanti omikron.

"Nadamo se da ćemo novim cjepivom postići puno bolju zaštitu, posebno od infekcija jer je razumna zaštita od hospitalizacija i razvoja teških bolesti postignuta i s postojećim cjepivima kad primite treću dozu", rekao je Bourla za CNBC. Studije pokazuju da su booster doze 75 posto učinkovite u sprečavanju simptomatske infekcije, ali s protokom vremena zaštita opada.

- Razvoj novog cjepiva je dobro došao. Za one koji se u međuvremenu zaraze omikronom neće imati učinka. No, ako bude potrebna četvrta doza te ako se pojavi nova varijanta koja je sličnija omikronu nego soju virusa čiji je S-protein sada u cjepivu, bit će od velike koristi. Također, to cjepivo bit će vrlo korisno za ljude koji se do tada neće zaraziti varijantom omikron - rekao je epidemiolog Branko Kolarić, član Vladina savjeta za borbu protiv pandemije koronavirusa.

Kompanija Moderna, koja je također lansirala mRNA cjepivo protiv covida, priopćila je da radi na boosteru ciljanom specijalno protiv varijante omikron. Kompanija uskoro počinje kliničke pokuse, a booster planira distribuirati početkom jeseni.

"Razgovaramo s čelnicima javnog zdravstva diljem svijeta kako bismo odlučili što mislimo da je najbolja strategija za potencijalni pojačivač za jesen 2022. godine. Moramo biti oprezni kako bismo pokušali ostati ispred, a ne iza virusa", rekao je za CNBC Stephane Bancel, izvršni direktor Moderne.

"Izjednačeni" PCR i BAT

Moderna je već potpisala ugovore za distribuciju u vrijednosti od 18,5 milijardi dolara s Velikom Britanijom, Južnom Korejom i Švicarskom koje su nedavno naručile doze za ovu jesen, a platit će cjepivo unaprijed. Kompanija ove godine može isporučiti dvije do tri milijarde dodatnih doza.

Zbog brzoširećeg soja omikron kapaciteti PCR testiranja u Hrvatskoj, koji su oko 20 tisuća, u ovom trenutku postaju premali. Zbog toga je odlučeno da će se i brzi antigenski testovi moći raditi na uputnicu preko Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, a imat će jednaku "snagu" kao PCR. Dakle, sve osobe koje su oboljele od covida-19, a testirane su na BAT-u, tretirat će se jednako kao da su se testirale na PCR-u. Ipak, s njim neće moći izvaditi covid digitalnu potvrdu koja je unificirana u Europi jer prema njoj vrijede samo preboljenja dokazana PCR-om. Ipak, u trenutku kada se virus nezaustavljivo širi, veća dostupnost testa znači i brže izoliranje pozitivnih.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 00:04