PETI VAL COVIDA

Epidemiolog Kolarić: ‘Ako se broji samo PCR, imamo privid manjeg broja zaraženih nego što jest‘

Epidemiolog zagrebačkog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo govorio je o posljedicama petog vala

Branko Kolarić

 Bruno Konjević/Cropix

Epidemiolog NZJZ-a Dr. Andrija Štampar Branko Kolarić, član Znanstvenog savjeta Vlade, u Newsroomu na N1 Televiziji govorio je o posljedicama petog vala koronavirusa u Hrvatskoj.

“Pad broja hospitaliziranih i ljudi na respiratoru je ostatak četvrtog vala. Nama su se četvrti i peti val preklopili. Dva tjedna prije omikrona imali smo pad četvrtog vala. Ovo je refleksija na bolnički sustav. Omikron je vrlo kontagiozna varijanta. Vidi se da će izazvati nagli i strmi porast i, na sreću, neće tako dugo trajati. Sigurno neće biti tri-četiri mjeseca kao što je bio četvrti val. Cilj je usporiti širenje kako bi se sačuvao zdravstveni sustav i kako bismo zaštitili najranjivije skupine”, rekao je za N1 Televiziju.

Epidemiolog Kolarić kaže da ćemo u sljedeća dva tjedna imati vrhunac petog vala.

Mala vjerojatnost je da će osoba umrijeti nakon cijepljenja, rekao je pa naveo da uglavnom necijepljeni završe u bolnicama i na respiratoru, dodavši i da cijepljeni te oni koji su primili booster obično imaju blaže simptome. “Klinička slika zaraženih je drugačija i manje ih završi u bolnici", rekao je.

Omikron je prijetnja jer je kod necijepljenih deset puta veća vjerojatnost za težu kliničku sliku, istaknuo je.

Kaže da je obvezno cijepljene jedna od mogućnosti koju treba raspraviti.

U službene brojke zaraženih ulaze samo PCR testovi. PCR, BAT i vjerojatni slučajevi trebali bi se prikazivati, kaže Kolarić, jer “ovako imamo privid manjeg broja zaraženih nego što jest", kazao je za N1”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 01:06