SEKSUALNA REVOLUCIJA

PROIZVOĐAČ ŽENSKE VIAGRE PRODAN ZA MILIJARDU DOLARA 'Ovo je golemi napredak za žensko seksualno zdravlje'

 Colourbox
Dr. Romana Dmitrović: To je lijek oko kojeg su se dugo vodile bitke jer studije nisu pokazale da je učinkovit onoliko koliko je to tvrdio proizvođač

Američka agencija za hranu i lijekove (FDA) odobrila je u utorak “žensku Viagru”, prvi lijek koji pojačava ženski libido. Lijek Addyi, poznat i pod imenom Flibanserin, proizvela je tvrtka Sprout Pharmaceuticals, a na američkom tržištu pojavit će se 17. listopada.

- Ovo je najveći napredak za žensko seksualno zdravlje od pojave tablete protiv začeća - izjavila je za New York Times Sally Greenberg, izvršna direktorica Nacionalne lige potrošača. Slično misli i dr. Lauren Streicher, izvanredna profesorica ginekologije i opstetricije na Northwestern University koja ističe kako je lijek izazvao veliki interes među njezinim pacijenticama.

Rijetki orgazmi

- Dostupnost lijeka mogla bi ohrabriti žene da počnu s liječnicima razgovarati o svojim seksualnim problemima. Mislim da to vodi promjeni konverzacije u ordinacijama diljem zemlje na sličan način kako je odobrenje Viagre 1998. godine dovelo do toga da su muškarci počeli govoriti o seksualnoj disfunkciji - naglasila je dr. Streicher.

Lijek Addyi namijenjen je liječenju kronično slabog libida, odnosno ženama koje pate od poremećaja hipoaktivne seksualne želje (HSDD).

Riječ je o ženama koje, među ostalim, ne pokušavaju ili rijetko pokušavaju pokrenuti seksualnu aktivnost te rijetko doživljavaju orgazam tijekom seksualnog odnosa. Prema jednom istraživanju, od HSDD-a pati oko 10 posto žena.

Seksualna želja

Američka tvrtka Sprout Pharmaceuticals tvrdi kako Addyi djeluje na prefrontalni korteks u mozgu, odnosno neuroprijenosnike. Lijek djeluje tako da povećava razinu neuroprijenosnika dopamina i norepinferina koji pojačavaju seksualnu želju. Istodobno Addyi smanjuje razinu serotonina koji sputava libido.

Za razliku od nekih medikamenta koji djeluju na druge aspekte ženske seksualnosti, primjerice na mehanizam ovlaživanja vagine, Addyi je prvi lijek koji djeluje upravo na seksualnu želju žena.

- To je lijek oko koga su se dugo vodile bitke jer znanstvene studije nisu pokazale da je učinkovit onoliko koliko je to tvrdio proizvođač. Naime, proizvođač je tvrdio da lijek povećava seksualnu želju kod žena i broj orgazama.

No, znanstvene studije pokazale su da povećava broj orgazama u mjesecu, ali ne i seksualnu želju - komentirala je dr. Romana Dmitrović, vlasnica poliklinike BetaPlus za ginekologiju, porodništvo i reprodukcijsku medicinu u Zagrebu. - Lijek djeluje na neurotransmitere u mozgu koji povećavaju seksualnu želju i sigurno će pomoći određenom broju žena koje pate od manjka libida.

Teško je predvidjeti kad će se i hoće li se uopće pojaviti na europskom tržištu jer EU ima vlastitu agenciju za lijekove i svoju regulativu - rekla je dr. Romana Dmitrović, inače koautorica studije u časopisu Human Reproduction koja je pokazala kako Viagra, lijek za mušku erektilnu disfunkciju, može olakšati tegobe i ženama koje pate od jakih menstruacija.

Ne ide s alkoholom

Kritičari upozoravaju kako je agresivna kampanja da se odobri Addyi sprdnja za sustav regulacije lijekova. Upozoravaju i na to da je lijek minimalno učinkovit te da izaziva neugodne popratne učinke poput niskog tlaka, mučnine, nesanice i nesvjestice.

- Mislim da će biti mnogo više problema oko lijeka nego što je toga vrijedan - izjavila je dr. Leonore Tiefer, seksualna terapeutkinja sa Sveučilišta New York i jedna od kritičarki “ženske Viagre”. Ona predviđa da Addyi neće postati popularan lijek zbog niza restrikcija oko njegova uzimanja.

Primjerice, lijek je dobio zeleno svjetlo, ali će uz njega ići jasna upozorenja da ga ne smiju uzimati žene koje konzumiraju alkohol, uzimaju lijekove ili imaju problema s jetrom.

Pogrešan koncept

U pismu koje je dr. Tiefer, zajedno s još stotinjak kritičara novog lijeka, poslala FDA upozorava se kako je “apsurdno smatrati da će mlade žene koje uživaju u alkoholu početi apstinirati zbog uzimanja lijeka Addyi”. Nadalje, neki kritičari smatraju da se manjak seksualne želje, koji postoji i kod žena i kod muškaraca, posljednjih desetljeća preuveličava, predijagnosticira i previše medikalizira.

FDA je tako dobila i pismo seksologa iz Nizozemske i Belgije koji upozoravaju da se lijek zasniva na pogrešnom konceptu da je manjak spontane seksualne želje nenormalan.

Addyi će se moći nabaviti samo uz preporuku liječnika koji će prethodno morati pogledati online prezentaciju o lijeku. Ako nakon osam tjedana ne uoči da im se libido povećao, liječnik će ženi savjetovati da prestane uzimati lijek.

Kanadski Valeant za milijardu dolara kupuje proizvođača 'ženske pilule'

NEW YORK - Kanadska farmaceutska kompanija Valeant blizu je sklapanja sporazuma o kupnji Sprout Pharmaceuticalsa, kompanije koja je upravo dobila odobrenje za prodaju prvog lijeka za povećanje ženskog libida, i to za milijardu dolara, izvijestio je Wall Street Journal (WSJ).

Valeant bi trebao odmah platiti 500 milijuna dolara u gotovini, a drugu tranšu ugovorene cijene isplatio bi iduće godine za Sprout i njegovu ružičastut pilulu koja će se prodavati na tržištu pod nazivom Addyi, izvijestio je WSJ, navodeći kao izvor osobu blisku tom poslu. Glasnogovornica Valeanta kazala je da kompanija ne komentira tržište špekulacije ili glasine, a predstavnici Sprouta nisu odgovorili za upit Reutersa.

Američka agencija za lijekove i hranu (FDA) u utorak navečer odobrila je prodaju tog Sproutovog lijeka za žene, nakon što je prethodna dva puta odbila dati odobrenje zbog zabrinutosti da on ne pruža dovoljno koristi u odnosu na rizike. Nakon toga se našla pod pritiskom lobstičkih skupina, koje su tvrdile da se ženama nepošteno onemogućava pristup toj terapiji.

Valeant, sa sjedištem u Montrealu, najveća je kanadska farmaceutska kompanija, a među najprodavanijima su joj lijekovi za liječenje bolesti srca Isuprel i antidepresiv Wellbutrin. Već je poduzela nekoliko akvizicija, podigavši time svoje prihode u 2014. iznad 8 milijardi dolara.

Kao dio tog posla, Valeant će preuzeti 25 Sproutovih zaposlenika, zajedno sa čelništvom te kompanije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. rujan 2024 06:58