PREVENCIJA PROTIV RAKA

PROČELNICA ZA ZDRAVSTVO 'Cjepivo protiv HPV-a trebalo bi biti besplatno u cijeloj zemlji, ne samo u Zagrebu'

 Biljana Gaurina/CROPIX
Ove godine osigurano je cjepivo za 400 djevojčica, no ako ih bude više, i to će biti plaćeno, ističu u Gradskom uredu

Grad Zagreb i Povjerenstvo za prevenciju infekcija HPV-om roditeljima djevojčica osmih razreda nude edukativni program s naglaskom na odgovorno spolno ponašanje, a u sklopu kojeg se djevojčice te dobi mogu besplatno cijepiti protiv bolesti prouzročenih HPV-om. O programu edukacije i cijepljenja razgovarali smo s profesoricom dr. Mirnom Šitum, pročelnicom Gradskog ureda za zdravstvo.

Od kada se program provodi i koliko se ukupno djevojčica cijepilo dosad?

- Grad Zagreb je 2008. godine počeo ovu akciju kao prilog borbi za zdravlje žena. Objedinjeni podaci do 2013. govore da je ukupno procijepljeno 2111 djevojčica, što je mali broj u odnosu na to koliko je u Zagrebu djevojčica te dobi. Trenutačno imamo informaciju da su u sklopu programa u školskoj godini 2013./2014. za 306 djevojčica roditelji iskazali interes te da ih je dosad prvom dozom cijepljeno 182.

Jutarnji.hr ima rubriku Jutarnji doktor kojoj možete pristupiti na adresi doktor.jutarnji.hr

U tijeku je provedba programa u školskoj godini 2013./2014. Koliko je osigurano cjepiva samo za provedbu u školskoj godini 2013. i 2014.?

- Osigurali smo, na temelju dosadašnjeg prosječnog broja godišnje cijepljenih djevojčica, cjepiva za njih oko 400, ali možemo osigurati i više ako se pokaže potreba. Grad Zagreb svake godine osigura onoliko cjepiva koliko je potrebno. Voljeli bismo da se broj cijepljenih djevojčica poveća.

Zašto cijepljenje nije uvršteno u obvezni kalendar cijepljenja u Hrvatskoj?

- Ovo je jedan od najvrednijih projekata Grada koji je dosegnuo visoku razinu u našoj sredini i mi čeznemo da s liste preporučenih cjepiva uđe u obaveznu kategoriju, koju će Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje troškovno snositi, i da uđemo među zemlje koje to rade.

Što je HPV i koji tipovi su najopasniji?

- HPV (humani papiloma virus) je vrlo čest virus među ljudima i postoji više od 100 njegovih podtipova od kojih dio ima afinitet za genitalnu regiju, a neki podtipovi mogu prouzročiti ozbiljne posljedice na zdravlje i kod muškaraca i kod žena. Tipovi koji uglavnom uzrokuju pojavu spolnih bradavica su 6 i 11, međutim postoje i tipovi visokog rizika (najčešći tipovi 16 i 18) i mogu prouzročiti rak vrata maternice, rodnice i stidnice, ali i muškog spolovila i anusa.

Jutarnji.hr ima rubriku Jutarnji doktor kojoj možete pristupiti na adresi doktor.jutarnji.hr

Adolescenti su rizična skupina s obzirom na to da se dobna granica stupanja u seksualne odnose prema zadnjim statistikama pomiče na nižu dobnu skupinu. Možete li reći o kojoj se dobnoj skupini najčešće radi i koji su čimbenici rizika za spolno prenosive bolesti?

- Rizici su rana dob stupanja u spolne odnose, a u Hrvatskoj je to između 16. i 17. godine života, broj spolnih partnera, spolni odnos bez zaštite u smislu kondoma, spolna aktivnost pod utjecajem alkohola, droga i postojanje neke spolno prenosive bolesti od ranije. Upravo je prednost ovog cjepiva primarna prevencija.

Zbog čega smatrate da je loš odaziv? Naime, općenito opada odaziv na cijepljenje, uključujući i druga cjepiva?

- Zbog niza predrasuda i zabluda. Dio njih se odnosi na subjektivan i emotivan odnos prema djetetu koje raste pred vašim očima, ali ne možete prihvatiti spoznaju da dijete postaje spolno zrelo jer je to vaša mala djevojčica. Zapravo se odgađa taj trenutak spoznavanja da je počeo drugačiji život. Također, tu je i današnje okruženje u kojem živimo i tempo kojim se živi te nedostatak vremena za razgovor s djecom. Dijete će nekako radije podijeliti nešto s prijateljicom nego s roditeljima. S druge strane, kada govorimo o predrasudama i zabludama, one uvijek dolaze zbog neznanja. Zato mislimo da je kontinuirana edukacija neizmjerno važna.

Ono što roditelje najčešće zanima jesu nuspojave cjepiva?

- Mi u Hrvatskoj, dosad, nismo zabilježili niti jednu ozbiljnu nuspojavu. Najčešća koja se događala je ta da se na mjestu uboda injekcije razvije neka mala upala, alergija ili blaža temperatura. Ali to se događa s mnogim drugim cjepivima i nije razlog za strah od cjepiva.

Tko provodi cijepljenje te mogu li se još uvijek roditelji odazvati ako odluče cijepiti svoje kćeri?

- Učenice osmih razreda u sklopu besplatnog programa Grada Zagreba mogu se cijepiti kod specijalista školske medicine u Službi za školsku i sveučilišnu medicinu Zavoda za javno zdravstvo ‘Dr. Andrija Štampar’, Mirogojska cesta 16. Djevojčice se, uz pristanak roditelja, uvijek mogu cijepiti jer je osiguran dovoljan broj cjepiva.

Planira li se cijepljenje dječaka?

- Još uvijek se cijepljenje obavlja samo kod djevojčica. Kako u Hrvatskoj, tako i u svijetu. S time da u je Americi nešto drugačija situacija, i dječaci se mogu cijepiti.

Sve ženske i muške spolno aktivne osobe pod rizikom su od HPV infekcije. Infekcija HPV virusom može i kod muškaraca prouzročiti karcinom spolovila ili analne regije. No, to još nije toliko učestalo kao što je karcinom vrata maternice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. listopad 2024 15:26