KLJUČ ZDRAVLJA

OVO JE NAJBOLJI NAČIN ZA BILDANJE IMUNITETA! U sezoni prehlade i gripe ne posežite za lijekovima - u hrani je spas

S prvim danima jeseni počinju problemi s prehladama, neugodno curenje nosa, šmrcanje, kihanje... Osobitih čudesnih recepata za borbu protiv tih boljki nema jer su posljedica napada virusa pa se liječe samo simptomatski, kažu liječnici.

No, posve je sigurno da puno možemo sami učiniti u podizanju imuniteta i osnažiti zdravlje i vitalnost prije nego što obolimo, ali treba se malo potruditi i promijeniti dnevnu rutinu, piše Slobodna Dalmacija.

Svoj imunosni sustav možemo ojačati zdravim načinom života, optimističnim razmišljanjem, pravilnom prehranom kojom ćemo unositi dovoljnu količinu vitalnih sastojaka, unosom dovoljne količine tekućine, boravkom na svježem zraku i kretanjem, razonodom i kreativnošću, odmorom i spavanjem, održavanjem psihičke ravnoteže, te brigom za dobru probavu, čišćenje i obnavljanje organizma.

Pomaže i rad u što ugodnijem i prijateljskom okruženju i druženje s ljudima koje volimo, jer na taj način razvijamo empatiju, koja je svakako tajni ključić dobrog zdravlja, piše Slobodna.

Dobar obrambeni sustav može nam sačuvati zdravlje, vitalnost i kvalitetu života do visoke starosti, stoga se o njemu treba svakodnevno brinuti. U slučaju bolesti za koje medicina još nije našla lijek čovjeku ostaje kao jedina nada snažan obrambeni sustav koji će biti sposoban prepoznati i pobijediti "napadače" prije nego što ga ugroze, oslabe ili unište.

Hrana, prvi red obrane

Nije potrebno uvijek posegnuti za tabletama ako ste zdravi i u dobroj formi. Hrana može biti oružje za zaštitu i ublažavanje mnogih bolesti ako održavate dobru ravnotežu i slijedite nekoliko važnih savjeta.

1. Pijte puno tekućine, ali najvažnija je voda. Dnevno popijte 1,5 do dvije litre tekućine, najbolje mineralne vode ili čaja.

2. Jedite pet dnevnih obroka svježeg voća i povrća prije obroka ili kao međuobrok.

3. Jedite puno žitarica: kruh od cjelovitog zrna, žitne pahuljice, tjesteninu i krumpir, jer sadrže važne vitamine i vlakna.

4. Mlijeko i riba: mliječne proizvode konzumirajte svaki dan, a ribu jednom ili dva puta tjedno.

5. Jedite što manje mesa. Ono sadrži važne minerale i vitamine, ali jedite ga u umjerenim količinama, ne više od 300 do 600 grama tjedno.

6. Smanjite unos masnoća: previše zasićenih masnih kiselina povećava rizik od bolesti. Koristite biljna ulja i masti.

7. Oprezno sa šećerom i štedite na soli. Sol treba biti jodirana.

8. Pravilno pripremajte hranu – kuhajte na najnižim temperaturama i s manje masnoće.

9. Jedite polako i dugo žvačite. Za obrok uzmite vrijeme i ne jedite usput.

10. Krećite se. Zdravu prehranu neka prati i dostatna tjelesna aktivnost – najmanje 30 do 60 minuta dnevno.

Zlatne namirnice za jačanje imuniteta!

1. Gljiva cordyceps sinesis trenutačno je najučinkovitija hrana za jačanje obrambenog sustava, a mnogi je smatraju najvažnijim nutricionističkim otkrićem tisućljeća. Ova gljiva djeluje kao super antioksidans koji povećanjem kisika u stanicama obnavlja organizam i sprječava kiselost tijela. Osim obilja iznimno vrijednih sastojaka, sadrži i neke unikatne tvari. Zanimljivo je da je kineska Akademija znanosti i medicine još 1995. godine objavila da poznaju, cijene i koriste tu gljivu, što je tisućljećima prije bila strogo čuvana tajna rezervirana samo za kineske careve, a potom i za uzak krug uglednika.

2. Reishi, astralagus i atraktilis također čudesno obnavljaju obrambeni sustav. Reishi je još jedna gljiva koju su taoistički majstori još prije 2000 godina smatrali gljivom besmrtnosti, a japanska je vlada predlagala da se registrira kao službeni lijek protiv raka, odnosno za bržu rehabilitaciju. Odličan učinak ima i astralagus, koji jača cijeli organizam pa ga mnogi smatraju eliksirom života, kao i atraktilis, jedna od najvažnijih biljaka u kineskoj medicini koja je snažnija od ginsenga. Sve ove biljke imaju mnogo pozitivnih svojstava jer vraćaju snagu, energiju, obnavljaju otpornost i crijeva, što je jako važno jer se u crijevima nalazi 80 posto našeg obrambenog sustava.

3. Kolostrum je neprocjenjiva riznica vitamina, minerala i antioksidansa. Nastaje u mliječnim žlijezdama svih sisavaca u prvim satima nakon rođenja i po svojem je sastavu bogatiji od mlijeka. Zbog raznovrsnog i dragocjenog sastava, novorođenima osigurava najbolju životnu popudbinu za rast, zdravlje i vitalnost. Sadrži više od 90 do sada poznatih sastojaka, među kojima je neprocjenjiva količina vitamina, minerala i aminokiselina. Ova dragocjena tekućina vraća nam energiju i obnavlja imunitet, a odlična je i za regeneraciju kože, jačanje mišića i sprječavanje prekomjerne težine.

Pet mjera za sprječavanje gripe:

1. Redovito i često perite ruke te izbjegavajte dodirivanje usta i lica.

2. Cijepite se ako ste kronični bolesnik.

3. Počnite uzimati vitamine koji jačaju obrambeni sustav.

4. Boravite na svježem zraku, redovito prozračujte prostore u kojima boravite i radite, te spavajte barem osam sati.

5. Reagirajte čim osjetite porast tjelesne temperature.

Naranče izvor kalija

Poznato je da su naranče dobar izvor kalija i folata (folati su važni za obnovu i rast stanica), ostalih flavonoida koji pomažu u oslobađanju otrova, čuvaju od oštećenja uzrokovanih slobodnim radikalima i štite od malignih bolesti. Naranče se osobito preporučuju pušačima, osobama koje konzumiraju veće količine alkohola, djeci, osobama koje se oporavljaju nakon operacija, lomova i opeklina. Osim toga, dobar su izvor vlakana pa ih je korisno dodavati različitim salatama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 02:45