VODIČ ZA MRŠAVLJENJE

HRANA UZ KOJU KALORIJE BRŽE SAGORIJEVAJU Ove namirnice možete jesti svaki dan, a ipak gubiti na težini

 Citrus_paradisi/Wikipedia

Jesti, a ipak mršaviti ili barem ne debljati se? Svi bismo rado živjeli po toj formuli, ali prilično neznanje o svojstvima pojedinih namirnica onemogućava da brže “potrošimo” kalorije koje smo pojeli. No znanost je dokazala kako ipak postoji hrana koja nam može pomoći u bržem sagorijevanju kalorija. Možemo ih jesti svaki dan, čak i u nešto većoj količini, a ipak gubiti na težini.

1. Grejp

Ubrzava metabolizam i pomaže sagorijevanju kalorija. Bogat je vlaknima, pomaže stabilizaciji glukoze u krvi. Dodajte ga u salatu, napravite smoothie ili popijte čašu soka od grejpa.

2. Celer

Sadrži malo kalorija i brže troši kalorije. Većinom se sastoji od vode, što također pridonosi uravnoteženju prehrane. Celer nije dovoljan za samostalni obrok pa ga treba kombinirati s drugim namirnicama.

3. Cjelovite žitarice

Zdravije su od rafiniranih jer smanjuju rizik od kroničnih bolesti. Potrebno je dulje vrijeme da se probave, pa ćemo dulje osjećati sitost nakon obroka u koji smo ih umiješali. Bogate su vitaminima, mineralima i ugljikohidratima.

4. Zeleni čaj

Odličan je za poticanje rada metabolizma, pa skida kilograme, a usto je bogat antioksidansima.

5. Omega-3

Omega-3 masne kiseline utječu na razinu hormona leptina koji kontrolira brzinu topljenja masti. Kako ih naš organizam ne proizvodi, moramo jesti ribu poput tune, lososa, ali i srdela.

6. Kava

Kofein pojačava rad srca, krv tako dobiva više kisika, a to znači da će se spaliti više kalorija. Umjesto šećera u kavi, možete razmisliti o dodatku koji ne deblja, primjerice cimetu.

7. Avokado

Sadrži monozasićene masti koje ubrzavaju metabolizam, kumulira energiju potrebnu za rad stanica koje štite od slobodnih radikala, smanjuje razinu masnoća u krvi, a time i rizik od bolesti srca i moždanog udara. Pored svega, dobar je za kosu i oči.

8. Ljuti začini

Pomažu u sagorijevanju kalorija. Mogu se dodati svakoj hrani, jer gotovo da nemaju kalorija.

9. Chia sjemenke

Bogate su proteinima, vlaknima i omega-3 mastima. Potiču metabolizam, smanjuju apetit, pokreću hormon glukagon koji sagorijeva masnoće. Treba ih namočiti u vodi 10 do 15 minuta, nabubrit će deset puta više od svoje veličine. Dodajte ih jogurtu, salatama ili u smoothie.

10. Brazilski orah

Snažno potiče sagorijavanje kalorija. Pomaže da organizam bazični hormon štitnjače T3 pretvori u aktivni hromon. Može pomoći i u borbi protiv celulita te za jačanje imunosnog sustava.

Jutarnji.hr ima rubriku Jutarnji doktor kojoj možete pristupiti na adresi doktor.jutarnji.hr

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. rujan 2024 14:02