OPASNA POŠAST

Omiljeni zagrebački liječnik oštro upozorio roditelje: ‘Nemojte dati djeci da piju ta govna!‘

Radiolog Natko Beck
 Marko Miscevic/Cropix
‘Svaki dan vidim neko dijete s tim čudovištima u rukama i nije mi drago. Vidim samo opasnost‘, kaže Natko Beck

"Djeca ne smiju piti energetska pića, u njima nema ništa dobro niti za odrasle, a još manje za djecu. Nemojte piti ta govna, pokušavajte ih izbjeći što više možete. Ako vam padne šećer pojedite nešto drugo jer sve drugo je bolje od toga. Ako uzmete šećer i popijete vodu to je isto energetsko piće, a od njega nećete dobiti aritmiju", poručio je liječnik Natko Beck, vodeći specijalist radiologije u Dječjoj bolnici Srebrnjak.

Poslao je danas na društvenim mrežama oštru poruku protiv energetskih pića, nakon što je Ministarstvo zdravstva krenulo u zabranu energetskih pića maloljetnicima.

Ministar Vili Beroš je pokrenuo osnivanje radne skupine u svrhu zabrane prodaje i konzumacije energetskih pića maloljetnicama te druga zakonska ograničenja kojima bi se smanjila dostupnost energetskih pića.

Podsjetimo, 13-godišnji dječak umro je prije desetak dana u Zagrebu dok se igrao s prijateljima nedaleko svog doma, a liječnici njegovu smrt povezuju s kardiomiopatijom i prekomjernom konzumacijom energetskih pića. Dječak je kobnog dana bio u kinu gdje je navodno popio litru energetskog napitka.

Dječak je na nesreću imao kardiomiopatiju, odnosno bolest srčanog mišića koja ranije nije bila prepoznata pa je moguće da je velika količina kofeina i taurina u piću doprinijela ovoj tragediji. Količina kofeina koju je popio ekvivalent je četiri espressa.

"Nije da nisam pio, nije da ne dođem u napast nekad kad ih vidim hladne i pune šećera, nije da reklame obećavaju da postaješ superheroj, nego je činjenica da djeca ne mogu razabrati nekad dobro od totalnog zla. Ako uzmemo mješavinu šećera u velikom postotku, pa još nekih aktivnih spojeva poput kofeina, taurina itd. onda je jasno da dobrog tu nema... Okusima, reklamama i lažnim obećanjima te mame u kupovinu, istrošeni Bruce Willis dobio je novu energiju i poziva tebe da isto piješ govno", naveo je Beck.

image
Marko Miscevic/Cropix

Dodao je da je problem što su ti sokovi dostupni djeci.

"Zaista ne postoji opravdanje zašto ih trovati, osim da trovači zarade više para. Slično kao i kod duhanske industrije vam kažem samo jedno: oni ne konzumiraju svoj proizvod, jer znaju što je u njemu. Dakle krila ne buš dobio, ali aritmiju možda ili dijabetes, pa ti vidi. Svaki dan vidim neko dijete s tim čudovištima u rukama i nije mi drago. Vidim samo opasnost, ali ne i energiju. Čuvajte ih, pazite ih", zaključio je ugledni liječnik kojeg je Hrvatska udruga za odnose s javnošću (HUOJ) proglasila najboljim komunikatorom za 2020.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 09:37