RAZLIKE U SPOLOVIMA

NEKE MLIJEČNE FORMULE BOLJE OD MAJČINOG MLIJEKA! Znanstvenici: 'Curice i dječaci trebaju različito mlijeko'

Mliječne formule treba promijeniti tako da budu specifično namijenjene prema spolu – za dječake i za djevojčice, tvrdi znanstvenica Katie Hindie sa Sveučilišta Harvard. Nedavno provedeno istraživanje pokazalo je da majmunice koje doje proizvode različito mlijeko za žensku i mušku mladunčad.

Mlijeko za mušku mladunčad je masnije i bogatije proteinima, a naročito je bogato nutrijentima mlijeko za prvorođeno muško mladunče. S druge strane, mlijeko za žensku mladunčad je manje bogato nutrijentima, ali ga ima više. Uz to, mlijeko za žensku mladunčad je bogatije kalcijem.

Jutarnji.hr ima rubriku Jutarnji doktor kojoj možete pristupiti na adresi doktor.jutarnji.hr

Na godišnjem kongresu Američkog udruženja za unapređenje znanosti (AAAS) objavljeni su i rezultati nekolicine studija provedenih na ljudima različiti, a neki od njih također upućuju na razlike mlijeka prema spolu. Također, uočene su razlike u načinu na koji dječaci i djevojčice reagiraju na majčino mlijeko.

Na temelju istraživanja koje je provela sa svojim kolegama, dr. Hinde je došla do još jednog zanimljivog zaključka: da u nekim slučajevima mliječna formula može biti bolje rješenje za bebu nego majčino mlijeko s obzirom na to da se prirodno mlijeko razlikuje od žene do žene.

Istraživanje provedeno na Sveučilištu Harvard pokazalo je da kvaliteta mlijeka jako varira od žene do žene, kako u količini vitamina i minerala tako i u količini durgih nutrijenata, poput šećera i masti. - Neke žene proizvode mlijeko tako loše kvalitete da bi za njihovu djecu bilo bolje da dobivaju mliječnu formulu – kaže dr. Hinde naglašavajući da je upravo iz tog razloga jako važno da se ženama ne nameće osjećaj krivnje i grižnje savjesti ako ne doje.

Jutarnji.hr ima rubriku Jutarnji doktor kojoj možete pristupiti na adresi doktor.jutarnji.hr

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 23:26