ZA DJEČJE OSMIJEHE

Imate plišance koji na tavanu skupljaju prašinu? Darujte ih bolesnim mališanima u KBC-u Zagreb

Akcija darivanja plišanaca u KBC Zagreb
 Facebook/privatna Arhiva
Od Uskrsa bolnica provodi projekt putem kojeg svaki mališan koji dođe na pregled kod njih dobije na dar plišanu igračku

Posljednjih dana na Pedijatriji na KBC-u Zagreb puno je dječjih osmijeha, a za to su uz dobre ljude ponajviše zaslužni - plišanci.

Naime, od Uskrsa bolnica provodi projekt putem kojeg svaki mališan koji dođe na pregled kod njih dobije na dar plišanu igračku.

Svaka darovana igračka je donirana, a igračke su oprane i zapakirane u prozirni papir tako da izgledaju kao dar. Projekt su prvobitno imali namjeru provesti samo na blagdan, međutim, reakcije mališana su bile toliko pozitivne da su na Rebru odlučili nastaviti prikupljati i darivati plišane igračke.

- Već neko vrijeme tradicionalno se tijekom blagdana bavimo darivanjem, a kako to jako dobro djeluje na psihičko stanje djece prije pregleda i zahvata, odlučili smo to činiti svakodnevno. I liječnici nam kažu da su djeca puno smirenija, zadovoljnija, a na pregledima im se znaju pohvaliti darom. Lijepo je da se naši mališani osjećaju važno i ponosno nose svoju igračku - kaže nam inicijatorica plemenite akcije Bernardica Pavlić Pračić, prvostupnica sestrinstva u KBC-u Zagreb.

image
Facebook/privatna Arhiva

Posebno je važno što se djeca veselo vraćaju u bolnicu, u kojoj nerijetko obavljaju i bolne preglede. Ovako znaju da ih tamo čeka nešto pozitivno.

A kako to izgleda u praksi? Kad mališan dođe na red za pregled, može izabrati jednog od plišanaca, a veselje je golemo. I roditelji su zahvalni zbog lijepe akcije.

- Nekad je potrebno tako malo za veliko dječje veselje. Otkad je odabrala svog plišanca, moja kći ga ne ispušta iz ruku, a i bol od pregleda je odmah zaboravila - rekla nam je Sanja, mama djevojčice koja je prekjučer bila na pregledu u KBC-u Zagreb.

Brojni građani su se odazvali pozivu za doniranjem plišanaca na Facebook stranici Igračkom do dječjeg osmijeha KBC Rebro, donacije su na putu iz obitelji diljem Hrvatske, a uključila se i Osnovna škola Ante Kovačića iz Zagreba.

image
Facebook/privatna Arhiva

- Ovo je odličan način na koji smo prevenirali stres naših pacijenata. Često nas i roditelji čija djeca su dobila dar kasnije sami nazovu i donesu plišance na pedijatriju. Tako su i proširili vijest između sebe. Jako sam sretna što je cijela Hrvatska reagirala u pozitivnom smislu, dolaze nam donacije i iz dijaspore, puno se ljudi uključilo - govori gospođa Bernardica.

Budući da je malih pacijenata puno, plišanaca još nedostaje. Ako imate neke koji vam nisu potrebni, a lijepo izgledaju i u dobrom su stanju, možete se javiti na mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. radi dogovora o preuzimanju. Važno je znati da igračke za darivanje treba oprati u deterdžentu te ih zamotati u ukrasni prozirni papir tako da izgledaju kao pravi dar i tek onda ih dostaviti na KBC Rebro. Dezinficiranje nije potrebno, ali nije zabranjeno.

Plišance možete dostaviti i dostavnom službom (već oprane i zapakirane) na adresu: KBC Rebro, Klinika za pedijatriju (trijaža), Kišpatićeva 12, 10 000 Zagreb ili odnijeti osobno svaki radni dan od 13 do 15 sati.

Budući da na KBC-u Rebru ne postoji osoba koja je zadužena za preuzimanje plišanaca, nego to radi nekoliko njih dobrovoljno uz sav svoj redovni posao, djelatnici mole za strpljenje i podršku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 20:11