UGROŽENI BOLESNICI

Hrvatskim pacijentima uskoro će biti nedostupno oko 300 medicinskih pomagala

 Zeljko Puhovski/Cropix
Posljedica je to neprestanog snižavanja cijena medicinskih i ortopedskih pomagala, koje je i ovaj tjedan proveo HZZO

S prvim danom 2023. godine oko 300 medicinskih proizvoda bit će nedostupno hrvatskim pacijentima. Dječja aktivna kolica i kolica za odrasle, pelene za odrasle, anatomski ulošci, podloge za inkontinenciju, pojedine vrste obloga za rane, silikonske navlake za bataljak te većina protetičkih stopala i koljena samo su dio onoga što se uskoro više neće moći nabaviti. Bez svojih pomagala tako će ostati više od 200 tisuća pacijenata, a zalihe pojedinih proizvoda bit će potrošene već za tjedan dana.

Posljedica je to neprestanog snižavanja cijena medicinskih i ortopedskih pomagala, koje je i ovaj tjedan proveo Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje, istaknuto je na konferenciji za medije koju je sazvala Koordinacija za medicinske proizvode Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) koja okuplja gotovo 60 tvrtki.

Istaknuli su kako su izrazito zabrinuti zbog ove odluke HZZO-a jer su njome najugroženiji bolesnici s teškom inkontinencijom kojima su prijeko potrebne pelene, ulošci, podmetači i slični proizvodi te osobe s invaliditetom koje se koriste invalidskim kolicima i protezama.

Marijana Filipić, direktorica granskih udruga HUP-a, rekla je da mnoge članice Koordinacije za medicinske proizvode više ne mogu podnijeti teret poslovanja s negativnom maržom. Naime, nabavne cijene spomenutih proizvoda i pomagala ove su godine narasle između 30 i 40 posto što je rezultat rasta cijene goriva, prijevoza i troškova rada. Naglasila je da HUP mjesecima upozorava na rast nabavnih cijena medicinskih proizvoda i ovu ozbiljnu ekonomsku situaciju.

image

Marijana Filipić

Zeljko Puhovski/Cropix

- Potaknuli smo sastanak u Ministarstvu zdravstva na kojem je dogovoreno da će se omogućiti privremeno dizanje cijena određenih proizvoda, kao što je učinjeno u susjednoj Sloveniji, no HZZO je snizio cijene medicinskih pomagala i, nažalost, 300 proizvoda više neće biti dostupno od 1. siječnja sljedeće godine – poručila je Filipić. Za Jutarnji list pojašnjava kako je taj sastanak održan u listopadu, a na njemu su bili i predstavnici HZZO-a.

- Tada su dogovorene aktivnosti koje su trebale rezultirati Odlukom o privremenom povećanju cijena te nastavak razgovora oko Pravilnika o mjerilima za stavljanje medicinskih pomagala na osnovnu i dodatnu listu HZZO-a. Mimo tih zaključaka, donesena je odluka o dodatnom smanjenju cijena - naglašava Filipić.

Mnogi su distributeri već najavili veledrogerijama da više nisu u mogućnosti isporučiti medicinska pomagala. Jedino što je, dakle, ostalo su je zalihe koje još postoje u veledrogerijama.

Predsjednik Koalicije udruga u zdravstvu Ivica Belina smatra da inzistiranje na nepromijenjenim cijenama, koje HZZO plaća za ortopedska I druga pomaganja, pokazuje potpunu neosjetljivost na društvena događanja u vremenima redovitih poskupljenja I porasta životnih troškova.

image

Ivica Belina

Zeljko Puhovski/Cropix

- Takvo ponašanje izazvat će ozbiljnu krizu u dostupnosti pomagala u Hrvatskoj, što će znatno narušiti kvalitetu života svih kojima su potrebna i omogućuju im svakodnevno funkcioniranje - zaključio je Belina.

Ana Sršen, četverostruka paraolimpijka i predsjednica Udruge osoba s amputacijom udova Grada Zagreba i Zagrebačke županije, dodala je kako su prema Konvenciji o pravima osoba s invaliditetom države potpisnice dužne osigurati dostupnost kvalitetnih pomagala u skladu s materijalnim mogućnostima i napretkom tehnologije. Kvaliteta onih na listi HZZO-a je pak na najnižoj razini u Europskoj uniji.

image

Ana Sršen

Zeljko Puhovski/Cropix

- U opskrbi protezama prestigle su nas Slovenija, Makedonija i Srbija. Rješenje vidimo u udovoljavanju pojedinačnim potrebama, što je u duhu Konvencije i temeljnih ljudskih prava – rekla je Sršen i dodala:

- Da nisam bila u mogućnosti sama financirati protezu, nikada se ne bih odlučila biti majka.

Tri su prijedloga Koordinacije za medicinske proizvode kako bi se osigurala daljnja dostupnost pomagala. Prvo, hitno povlačenje odluke HZZO-a i usklađivanje cijena s općom stopom inflacije. Drugo, izmjene Pravilnika o mjerilima za određivanje cijena pomagala i uklanjanje mehanizma automatskog spuštanja cijene za svaku novu prijavu proizvoda. Treće, promjena standarda pomagala i uvrštavanje novih vrsta za one kategorije koje su znatno ispod prosjeka EU.

Usvoje li se njihovi prijedlozi, Marijana Filipić smatra kako će proizvodi u najkraćem mogućem roku ponovno biti dostupni jer je i "u interesu proizvođača osigurati pacijentima sve potrebno za dostojan život."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 17:49