Nakon što su nas godinama uvjeravali da je za naše zdravlje dobro uzimati tablete raznih vitamina , osobito one koje se nazivaju antioksidansima , poput A, C i E, sve se češće glasno govori o mogućoj šteti iz “zdravih” bočica. Nedavno objavljena knjiga “Zdravstvene zablude” britanskog dvojca Aidana Gogginsa i Glena Mattena u kojima su sakupljene razne studije na temu antioksidansa i slobodnih radikala uvjerljivo svjedoči da od uzimanja velikih količina vitaminskih tableta zapravo imamo više šteti nego koristi.
Povratak hrani
Do sličnog je zaključka došla i studija Sveučilišta u Kaliforniji prema kojoj nema dokaza da će tablete antioksidansa smanjiti opasnost od raka kod zdravih ljudi. Sasvim suprotno od toga, studija zaključuje da velike količine folne kiseline, kalcija i vitamina D te vitamina A, C i E mogu povećati rizik od zloćudnih bolesti.
I konačno, još jedna nedavno objavljena studija otkriva da uzimanje dodatnih tableta kalcija, za koje se već dvadesetak godina govori da smanjuju opasnost od osteoporoze, zapravo udvostručuju rizik od srčanog udara!
I nutricionistica na KBC-u Zagreb dr. Daria Vranešić Bender slaže se da nikako ne bismo trebali pretjerivati s antioksidansima.
- Neće štetiti ako dodatno uzimamo vitamine u tabletama, ali doze moraju biti u okvirima međunarodno određenih dnevnih količina (RDA). U suprotnom one mogu štetiti zdravlju. U svakom slučaju, najbolje bi bilo dobro izbalansirati prehranu jer u tom slučaju iz hrane ćemo dobiti dovoljne količine potrebnih nutritijenata - naglašava dr. Bender.
Rast potrošnje
No, bez obzira na sve češća upozorenja stručnjaka, upravo su tzv. dodaci prehrani, u što pripadaju razni vitaminski pripravci, izvor ogromne zarade. Hrvati godišnje za tu namjenu troše oko 700 milijuna kuna. Potrošači ne pridaju osobitu važnost nalazima znanstvenika, pa prema rezultatima koje donosi Euromonitor, godišnji rast prodaje kreće se izmeđi 5 i 7 posto, a vitamina C čak 13 posto.
Aidana Goggins i Glen Matten, autori knjige o zabludama oko zdravlja iz tableta, kažu kako se proizvođači opiru tome da potrošače obavještavaju o mogućim rizicima za koje znaju da postoje. Istina, zabranjeno im je da u deklaraciju koja ide uz pripravak stavljaju da liječe ili preveniraju bolest. Nije im zabranjeno navesti kako “mogu pomoći zdravlju”.
“Slobodni su radikali još prije 60 godina postali neprijatelj broj jedan, a antioksidansi naši spasitelji”, kažu Goggins i Matten i dodaju da se prava slika učinka antioksidansa na zdravlje mogla dobiti tek kad su krenule i studije s placebom. Polako se povećavao trend dokaza o štetnom učinku antioksidansa i spoznaja da se rak, bolesti srca, pluća pa i smrtnost mogu povećati umjesto da se prema ranijim uvjerenjima smanjuju.
Dapače, ima sve više dokaza da slobodni radikali mogu biti važni za naše zdravlje, odnosno da obavljaju niz vitalnih funkcija, uključujući i to da pomažu imunološkom sustavu u borbi protiv infekcija. Štoviše, neke studije govore da slobodni radikali možda mogu zaustaviti rast pa i uništiti stanice raka!
Osobito se treba čuvati visokih doza vitamina jer je nedvojebeno da te količine u voću, povrću i ostaloj hrani nema upravo zato da se može održati ravnoteža organizmu ipak potrebnih slobodnih radikala. Primjerice, tzv. dnevni preporučeni unos (RDA) vitamina E je samo 22 i.j., a tablete nerijetko sadrže i 18 puta veću količinu. Prehrana bogata vitaminom C može dati 200 mg, a sve više je tableta s čak gramom vitamina C. Imamo li sreće pa zbog viška vitamina ne izgubimo zdravlje, sigurno je da smo bespotrebno trošili novac!
Ruski rulet
Studija od prije četiri godine pokazala je da su oni koji su u svojoj prehrani koristili namirnice bogate vitaminom C, poput naranči i crvenih paprika, imali povećanu zaštitu od srčanih bolesti, pa čak i smanjen rizik od raka dojke u žena koje su imale obiteljsko nasljeđe te bolesti. Međutim takvu zaštitu nisu imali oni koji su uzimali vitamin C u tabletama. Goggins i Matten kažu da je uzimanje visokih doza dodatka prehrani zapravo ruski rulet jer nikad ne znaš kad će učiniti štetu.
Samo mineral selen dokazano štiti od raka
Analiza svih studija koje su radili Matten i Goggins pokazala je da samo jedan antioksidans, i to mineral u tragovima, selen, pruža zaštitu od raka. Vjeruju da selen radi na vrlo sofisticiran način povećavajući aktivnost antioksidansa u tijelu. To čini tako da pojačava enzim glutation peroksidaza koji se prirodno nalazi u tijelu. Ukratko, dovoljno selena u prehrani potaknut će organizam da antioksidanski sustav radi što bolje. Selen također ima protuupalni učinak i aktivira hormone štitnjače te ima ulogu u plodnosti, a potiče i borbu protiv virusa.
Ipak, najintrigantnije da selen pomaže u sprečavanju raka. Znanstvenici još uvijek ne znaju mehanizam djelovanja, ali prema nekim studijama pomaže smanjiti tzv. oksidativni stres, oštećenje DNK i upalu, a sve to je uključeno u nastanak raka. Preporuka je RDA da žene dnevno trebaju uzimati 50 do 60 mcg, a muškarci oko 100 mcg selena, što je, dakako, puno manje od onog što sadrži prosječna tableta u ljekarni pa autori predlažu ili da se uzima svaki drugi dan ili pola tablete dnevno.
Štetnost antioksidansa po studijama
- 20 miligrama beta karotena (vitamin A) dnevno povećava rizik od raka pluća za 8 posto
- jedan gram vitamina C i 800 i.j. vitamina E može povećati rizik od smrti kod žena u postmenopauzi
- uzimanje većih količina raznih antioksidansa može povećati rizik za rak mokraćnog mjehura za 50 posto
- 150 i.j. vitamina E povećava rizik za rak prostate
- tablete kalcija udvostručuju rizik za srčani udar
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....