IZAZIVA RAK

GORE OD PASIVNOGPUŠENJA Tepih i kauč, ali i zid skupljaju opasnosti iz duhanskog dima

 Berislava Picek / CROPIX
Dim koji se u prostoriji priljepi na kauč, zidove, stolice, tepihe tijekom pušenja u stanu opasan je

Čak i dim koji se u prostoriji priljepi na kauč, zidove, stolice, tepihe tijekom pušenja u stanu opasan je za one koji žive u takvim prostorima i dotiču stvari koje su zagađene duhanskim dimom jer može izazvati rak. Tvrde to američki znanstvenici koji su svoju studiju o utjecaju duhanskog dima na zdravlje predstavili na kongresu Američkog društva za kemiju.

Tvrde da bi to moglo biti čak i opasnije od pasivnog pušenja jer su kemijske promjene koje nastaju spajanjem tvari iz duhanskog dima i zraka koncetriranog u prostorima a oštećuju DNK i potencijalni su okidač za rak.

Bo Hang, znanstvenik s Berkelyja, koji je predstavio istraživanje kaže kako je ovo novo otkriće najbolji argument za zabranu pušenja u zatvorenim prostorima. Tvrdi da se mnogi od 4000 spojeva koji nastaju pasivnim pušenjem zadržavaju u zatvorenom prostoru dugo nakon što se ugasi cigareta te da u rekaciji primjerice ozonom ili dušičnom kiselinom stvaraju potpuno nove spojeve od kojih neki mogu biti kancerogeni . Dio njih može izazvati genetske mutacije i dovesti do nekontroliranog rasta stanica odnosno stvaranja zloćudnih tumora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. rujan 2024 19:17