OPASNE KEMIKALIJE

FARBANJE KOSE I TRAJNA ONDULACIJA IZNIMNO OPASNI Povećavaju rizik za karcinom

Preporuka frizerima jest da koriste rukavice te se na taj način zaštite

Nova studija koja se bavi zaštitom na radu i zaštitom okoliša povezuje upotrebu boja za kosu i preparata za tzv. trajne frizure s povećanom razinom kancerogenih tvari u krvi frizera.

Prethodne studije pokazale su kako frizeri imaju povećan rizik od raka mokraćnog mjehura, a istraživači vjeruju kako povećanje rizika proizlazi iz povećanog izlaganja kancerogenim tvarima koje se nalaze u nekim bojama za kosu. Takve boje za kosu povezuju se s povećanim rizikom od dobivanje Hodgkinova limfoma te leukemije.

Jutarnji.hr ima rubriku Jutarnji doktor kojoj možete pristupiti na adresi doktor.jutarnji.hr

Kancerogene tvari još uvijek se nalaze u bojama za kosu iako su odavno zabranjene. 1970-tih godina takve opasne tvari nalazile su se u 89 % boja za kosu.

U novo provedenoj studiji u Švedskoj istraživači su željeli provjeriti utjecaj dugoročnog izlaganja bojama za kosu. U istraživanju je sudjelovalo 295 frizerki, 32 redovne korisnice boja za kosu te 60 osoba koje ne koriste boju za kosu. Kako bi se proučili svi parametri i mogući utjecaj na rezultate istraživači su prikupili i podatke o životu ispitanika koji mogu utjecati na rezultate istraživanja.

Visoka razina kancerogenih tvari pronađena je kod osoba koje su u stalnom doticaju s bojama za kosu te s preparatima za trajne frizure.

Istraživački tim upozorava kako bi se trebale ponovno ispitati boje za kosu te njihov sastav.

Preporuka frizerima jest da koriste rukavice te se na taj način zaštite bar onoliko koliko je u njihovo moći za sada.

Jutarnji.hr ima rubriku Jutarnji doktor kojoj možete pristupiti na adresi doktor.jutarnji.hr

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. rujan 2024 17:30