UTJECAJ TOPLINE

BOLJI IMUNOLOŠKI SUSTAV Visoka temperatura usporava rast stanica raka i metastaza

Znanstvenici su postavili pitanje: bi li rezultati istraživanja bili drugačiji da su uvjeti u laboratorijima bili drugačiji, odnosno da su miševi u laboratorijima bili čuvani na višim temperaturama?

Laboratorijski miševi ako se nalaze u laboratoriju na toplijim temperaturama mogu se lakše boriti s rakom. Kada je toplije, tumori nastaju kasnije, rastu sporije te nastaje manje metastaza, objavili su znanstvenici u zborniku Američke akademije za znanost.

Uobičajeno je da su uvjeti u laboratorijima takvi da su temperature puno hladnije, te navode istraživači to bi uvelike moglo utjecati na tijek pokusa te rezultate istraživanja.

Miševi inače preferiraju toplije temperature, kada bismo dali miševima na izbor zasigurno bi izabrali temperature oko 30 do 31°C, navode istraživači iz amerike iz Instituta za rak (Roswell Park Cancer Institute). Inače u svim laboratorijima, laboratorijski miševi nalaze se na 20 do 26 °C kako bi se smanjila mogućnost kontaminacije. Životinje kako bi pripremile svoje tijelo na hladnije temperature doživljavaju određeni stres.

Zbog ovih zaključaka istraživači su odlučili provesti paralelno istraživanje te su neke miševe držali na 20 do 22°C, dok su drugi laboratorijski miševi bili izloženi temperaturi od 30 do 31 °C. Nakon dva tjedna privikavanja miševa na određenu temperaturu ubrizgavane su im stanice raka.

Rezultati su pokazali da kod viših temperatura tumori sporije rastu te se formira manje metastaza. Daljnja istraga pokazala su da miševi kod viših temperatura imaju bolji imunološki sustav i bolje izgrađene limfocite.

Utjecaj temperature u okolini morala bi se uzeti više u obzir jer kako navode istraživači nigdje nije jasno navedeno kako temperatura utječe na rak, odnosno na koji način djeluju razni lijekovi koji su se razvijali i proučavala njihova djelotvornost kod miševa koji su bili pod tzv. stresom zbog hladnoće.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. rujan 2024 14:41