STIŽE U HRVATSKU

TEST SLAVNE TERAPEUTKINJE 'Ako možete pozitivno odgovoriti na ova tri pitanja, to znači da ste u dobroj vezi ili braku!'

Grkinja Kyriaki Polychroni osnovala je Europsko udruženje za obiteljsku terapiju
 iStock

Tsunami tjeskobe i depresije preplavljuje današnja zapadnjačka društva, a jedan od najčešćih izvora konflikata današnjice je naglasak na ‘neovisnost’ - potrebu pojedinca da bude apsolutno samostalan. Upravo ta vrlo izražena vrijednost često vodi k izolaciji - tvrdi Grkinja Kyriaki Polychroni, jedan od najrelevantnijih autoriteta u području međuljudskih i obiteljskih odnosa, koja će danas u zagrebačkom hotelu Panorama održati predavanje ‘Emocije u odnosima - problem i/ili rješenje?’. Jedna je od osnivačica Europskog udruženja za obiteljsku terapiju, članica je Američke akademije za obiteljsku terapiju... A emocije i odnosi su njezina specijalnost.

O kvalitetnijem sagledavanju interpersonalnog utjecaja emocija u odnosima što je osnova Emocionalno fokusirane terapije za parove (EFT) govorit će hrvatskim terapeutima i stručnjacima.

Duboka povezanost

Tvrdi da u današnjem svijetu jako puno parova traži pomoć u međupartnerskim odnosima, a EFT u tome pokazuje visok stupanj efikasnosti. Uoči svog predavanja u Zagrebu, grčka terapeutkinja nam je ispričala kako su istraživanja na polju neuroznanosti pokazala da je ljubav, zapravo, spona privrženosti, uređena i mudra receptura za preživljavanje.

Kyriaki Polychroni

- Prvi i glavni ljudski instinkt nije niti seksualni niti agresivni, kao što su to teorije u prošlosti zagovarale, već instinkt za povezivanjem. Osim toga, ‘funkcionalna potreba za pripadanjem’ je naš najveći izvor snage.

Biti ‘ono najbolje od sebe’ moguće je samo kada smo duboko i sigurno međusobno povezani.

Revolucija međupartnerskih odnosa počinje s novom perspektivom: romantična ljubav je spona privrženosti jednako kao spona između majke i djeteta.

Sigurna luka

To znači da nam sva znanstvena literatura na temu odraslih međupartnerskih odnosa govori isto: da ljubav u odrasloj dobi uključuje neodoljivu čežnju za bliskošću i potrebom za ‘sigurnom lukom’.

Preuzmite odgovornost

Sigurna veza umanjuje osjećaj straha od odbačenosti i osamljenosti u današnjici prepunoj izazova i prepreka - objašnjava profesorica.

Ta sigurnost u povezanosti koju osjećaju oba partnera nudi “sigurnu luku” gdje se oboje mogu uputiti po podršku, prihvaćenost i ljubav, te je siguran temelj za uspješno funkcioniranje u životu, slijedeći pritom svoje osobne ciljeve. Ostvarenje potreba za povezanošću, utjehom i pažnjom ključni su elementi suvisle veze. Što ste više povezani s partnerom, možete biti više odvojeni i autonomni, kaže profesorica.

Jeste li u funkcionalnoj vezi?

Ako možete pozitivno odgovoriti na ova tri pitanja, znači da ste u funkcionalnoj vezi:

1. Dostupnost: Hoćeš li mi biti dostupan/dostupna kad ću te trebati?

2. Spremnost na prihvaćanje: Hoćeš li prihvaćati moje potrebe?

3. Angažman: Hoćeš li biti emocionalno prisutan/prisutna i angažiran/angažirana?

A kako učvrstiti vezu?

- Partneri trebaju najprije shvatiti cijelu ‘matematiku’ - ne postoji 50:50 odgovornosti. U međupartnerskom odnosu, svaki partner nosi 100 posto odgovornosti. Stoga, svatko od njih mora biti otvoren i dovoljno hrabar da preuzme odgovornost za svoje postupke - govori nam iskusna stručnjakinja.

Progonitelj u vezi

S druge strane, ističe i kako roditeljski odnos prepun konflikata i agresije itekako utječe na dječji razvoj.

- Ako ne postoji sigurnost u međupartnerskom odnosu, a partneri su tužni i povlače se u sebe, dijete ponekad usmjerava svoju cjelokupnu energiju na tješenje i podršku svojim roditeljima te je u manjoj mjeri fokusirano na svoj osobni razvoj. Ova se dinamika, u obiteljskoj terapiji, najčešće naziva ‘dijete-roditelj’.

Osim toga, konflikti i otuđenost partnera mogu lako potaknuti razvoj strahova u djetetu, koji mogu biti ili pretjerano izražavani ili potiskivani - zaključuje.

Otkriva i kako je najčešći problem u terapiji parova da partneri ne razumiju međusobne poruke te osjećaju da se više ne poštuju i međusobno se odbacuju.

- U trenucima svađe, jedan je partner najčešće kritičan i zahtjevan - to je osoba koju u sklopu EFT terapije nazivamo ‘progonitelj’ dok se drugi partner u potpunosti ‘zatvori’ i udalji. Takvog partnera nazivamo ‘povlačiteljem’. A što više jedan proganja, drugi se više povlači. To je čak vrlo često između parova kojima je iskreno stalo jedno do drugoga - tumači profesorica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 11:15