POPULARNA PSIHOLOGIJA

BRAKOVI NISU ŠTO SU NEKAD BILI Ovo su 4 stvari koje morate znati, želite li da vaš odnos preživi u 21. stoljeću

 AFP

Katkad je prekrasan i izvor velike sreće, katkad krajnje zbunjujući i izvor velikih frustracija. Ideja braka mijenjala se kroz povijest, a zajedno s njome i njegov vijek trajanja. Stephanie Coontzof, ugledna profesorica i autorica knjige Marriage, a History: How Love Conquered Marriage - iznijela je nekoliko zanimljivih zaključaka o modernim brakovima, koje temelji na opsežnim istraživanjima kako prošlosti, tako i sadašnjosti.

1. Sve što ste misli da znate o brakovima je - pogrešno

Mnogi misle kako su brakovi u prošlosti bili sretniji, kvalitetniji, dugovječniji - što je točno, ali i pogrešno u isto vrijeme. Naime, brakovi su se u prošlosti sklapali isključivo iz ekonomskih, političkih i gospodarskih razloga. Primjerice u Indiji i Kini bilo je čak društveno neprihvatljivo stupiti u brak iz ljubavi. U povijesti se to u većini zemalja svijeta smatralo nestabilnim.

Brakovi temeljeni na ljubavi i jednakosti zapravo su novijeg vijeka i teško ih je uspoređivati dogovorenim, politički prihvatljivijim bračnim zajednicama.

2. Vi i vaš partner morate definirate što za vas znači brak

Stephanie tvrdi kako je njeno istraživanje pokazalo da su se odnosi među partnerima više promijenili posljednjih 30 godina, nego prethodnih 3.000 godina. Stoga ne čudi velika zbunjenost i broj razvoda.

U prošlosti parovi nisu morali pretjerano raditi na svom odnosu jer nije bio izražen toliki individualizam i slijedila su se određena društvena pravila, a držalo se i do rodnih uloga. Jednakost te želja i potreba da oba partnera žive autentičnim životom doveli su do toga da su skolni rjeđe činiti kompromise. Brak je prije bio pun nepisanih, ali krutih pravila, a danas je znatno fleksibilniji - što očigledno ima svoje prednosti i nedostatke.

3. U braku je važno znati komunicirati i pregovarati

Partneru morate dati jasno i eksplicitno do znanja što želite, a ne pretpostavljati da će on sam od sebe to pogoditi.

Kada su kruta pravila zamijenili sloboda i jednakost, postalo je jasno da je brak živi organizam koji se mijenja, razvija i napreduje te je nužno da oba partnera idu u skladu s time i aktivno prate sve faze razvoja svog odnosa. Dinamika braka kada su sami, s djecom i bez djece - je različita i tomu se treba prilagoditi.

4. Brak se mora temeljiti na poštovanju i prijateljstvu

Vatreni i strastveni brakovi zvuče poželjno, no statistika je ipak potvrdila kako su neodrživi. Strast brzo nestane i tada je važna suština - zašto ste uopće zajedno? Brak se održava samo na čvrstim temeljima poštovanja, uvažavanja i prijateljstva.

Stephanie tvrdi kako se današnji brakovi tako često okončavaju razvodom zato što se temelje na ideji seksualnosti, a ne na prijateljstvu i kvalitetnom odnosu. Važno je da dijelite slične interese i životne vrijednosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 10:00