PROMOCIJA 12. RUJNA

Zbog zaposlenika Applea koji ostavljaju spise po kafićima sve se zna o novom iPhoneu

U nas će se u prodaji naći najkasnije do sredine listopada. Što se tiče cijena, dosadašnja politika Applea bila je vrlo jasna: novi model preuzima cijenu dotadašnjeg

Ono o čemu svijet visoke tehnologije bruji posljednjih nekoliko tjedana napokon je dobilo službenu potvrdu: Apple je jučer odaslao pozivnice za veliku konferenciju za novinare 12. rujna, a više nema gotovo nikakve sumnje da će toga dana biti predstavljena nova generacija iPhonea.

U standardnom Appleovu blago kriptičnom stilu, na pozivnici se nalazi ogromna brojka 12 koja označava datum događaja, ali čija sjena pada na tlo u obliku brojke 5, što daje naslutiti glavnu zvijezdu promocije - iPhone 5.

Mjesto događaja je dvorana Yerba Buena Center u San Franciscu, a početak je zakazan za 10 sati po lokalnom vremenu, odnosno za 19 sati po našemu. Osim iPhonea, toga bi dana trebao biti prezentiran i novi Appleov mobilni operativni sustav iOS 6, a malo maštovitije glasine spominju i iPad manjih dimenzija, pa čak i dugonajavljivani Appleov televizor.

No, te opcije malo su vjerojatne. Tvrtka iz Cupertina, još najvrednija kompanija na svijetu, nikada ne otkriva detalje o uređajima koje tek treba službeno predstaviti. No, na njihovu nesreću riječ je o tvrtki izuzetno sklonoj curenju informacija (što od nelojalnih zaposlenika, što od onih, jednostavno rečeno, blesavih, poput inženjera koji ostavljaju prototipe po kafićima), tako da se glavne značajke iPhonea 5 znaju.

Najveća novost je povećanje dimenzija; zaslon baziran na Sharpovoj IGZO tehnologiji od dijagonale od 3,5 inča narast će na danas gotovo standardna 4 inča te će zadržati naziv Retina (imat će fantastičnu rezoluciju od 1136x640 piksela).

Zahvaljujući naprednoj tehnologiji upravljanja na dodir, uređaj će biti tanji od prethodnika za otprilike dva milimetra i imat će 7,4 milimetara. Samo tijelo iPhonea 5 trebalo bi biti izrađeno po uzoru na Appleova prijenosna računala: umjesto staklene poleđine prethodnika imat će tzv. “unibody” konstrukciju od metala.

Kojeg, još se ne zna, premda se nagađa o dvije verzije - od aluminija te od legure nazvane liquidmetal, navodno dvaput čvršće od titana. Utor za slušalice s gornje se strane seli na donju, gdje će se nalaziti i povećani otvori za mikrofon te zvučnik. Sve to Apple je uspio utrpati na taj ograničeni prostor zahvaljujući navodnom smanjenju utora za kabel, koji je također s donje strane.

Znatno povećanje performansi trebali bi doživjeti kamera (12 megapiksela umjesto 8 kod iPhonea 4S) te procesor (nagađa se da bi se trebao zvati A6 i imati 1,2 GHz). Nadalje, brojni analitičari predviđaju i da će u novi iPhone biti ugrađen i NFC čip, koji omogućava učinkovitiju bežičnu komunikaciju između dva elektronska uređaja i koji je ključan korak u prelasku na bezgotovinsko plaćanje.

Osim toga, iPhone 5 imat će mogućnost strelovito brzog spajanja na internet 4G LTE tehnologijom, što je posebno zanimljivo za Hrvatsku. Naime, dok ga brojne svjetske zemlje, pa i one najrazvijenije, još čekaju, hrvatski telekom operateri među prvima su u svijetu uveli taj revolucionarni standard. 4G LTE povezivost, konkretno, omogućava i do 10 puta bržu vezu u odnosu na 3G mreže, odnosno brzinu downloada i do 75 Mb/s.

iPhone 5 u SAD-u bi se trebao početi prodavati 21. rujna, a već početkom listopada stiže u druge zemlje. Hoće li u toj grupi biti Hrvatska, još se ne zna, ali sudeći prema dosadašnjim iskustvima, u nas će se u prodaji naći najkasnije do sredine listopada. Što se tiče cijena, dosadašnja politika Applea bila je vrlo jasna: novi model preuzima cijenu dotadašnjeg.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. rujan 2024 09:12