ULOŽILI MILIJUN KUNA

PRVI HRVATSKI PAMETNI TELEFON ZA 500 KUNA Dolazi s dvije baterije i podržava dvije kartice istovremeno

 Damir Krajac / CROPIX
Kućište telefona je plastično, bijele boje, i dizajnom podsjeća na Samsungov Galaxy S3 Mini.

Tvrtka HG Spot Informatika ovoga je vikenda praktički incognito u prodaju pustila prvi hrvatski pametni telefon nazvan Forcebook Ultraphone 40, i to po cijeni od samo 499 kuna.

Dakako, riječ je o više ili manje generičkom uređaju koji se sklapa u Kini prema zamislima iz Hrvatske, a vlasnik HG Spota Saša Lončar za Poslovni dnevnik je rekao da je u istraživanje i razvoj uloženo oko milijun kuna. Ovim potezom HG Spot je ujedno prestigao svog konkurenta M San koji već dulje vrijeme najavljuje da će do ljeta na tržište izbaciti hrvatski pametni telefon pod svojim brendom Vivax.

Kada se uzme u obzir koliko košta, ne treba se čuditi da su specifikacije Ultraphonea 40 krajnje, recimo to tako, neambiciozne. Kućište telefona je plastično, bijele boje, i dizajnom podsjeća na Samsungov Galaxy S3 Mini. Zaslon osjetljiv na dodir po dijagonali je širok 4 inča, a rezolucija je vrlo skromnih 480 sa 320 piksela. Procesor je Spreadtrum 6820 snage 1 GHz, ima 512 MB radne memorije te 256 MB interne memorije koja je proširiva memorijskim karticama. Stražnja kamera ima senzor od 2 megapiksela, prednja od tek 0,3 MP, a telefon radi na Androidu 4.0 Ice Cream Sandwich. Deklarirani kapacitet baterije je 1600 mAh, a u paketu se dobiju dvije. Vrlo koristan detalj je činjenica da je HG Spotov smartphone dual SIM, dakle podržava dvije kartice istodobno.

Najveći problem s Forcebook Ultraphoneom jest što ne podržava 3G. To u praksi znači da, ukoliko niste spojeni na internet preko Wi-Fija, surfati možete samo preko EDGE standarda do brzine od 256 kbps, što za današnje stanje interneta znači ubitačno sporo pretraživanje. Što opet na neki način negira samu bit pametnog telefona, ali svi nedostaci trebali bi biti amortizirani privlačnom cijenom. HG Spot je ovim uređajem odlučio ući u tržišnu nišu kojoj se predviđa eksplozivan rast. Naime, dok će tržište pametnih telefona s cijenom iznad 350 američkih dolara sljedećih godina rasti po stopi od oko 6 posto, tržište uređaja s cijenom nižom od 350 dolara rast će po stopi od čak 69 posto, predviđaju analitičari iz kalifornijske agencije Linley Group. Većina tog rasta pritom će se odnositi na telefone jeftinije od 200 dolara. Prema navodima iz HG Spota tržište je reagiralo pozitivno i već su prodali nekoliko primjeraka.

Uz Ultraphone 40, HG Spot je osmislio i nešto snažniji model, nazvan Ultraphone 53, čiji naziv govori da ima zaslon dijagonale 5,3 inča s rezolucijom od 960 X 540 piksela, a i ostale karatkeristike nešto su jače od manjeg brata: dvojezgreni MTK 6577 A9 procesor snage 1,2 GHz, 1 GB radne memorije te 2 GB interne memorije, kamera od 8 megapiksela, baterija kapaciteta 3100 mAh (koja bi trebala izdržati do 10 dana u stanu mirovanja, a u paketu također dolaze dvije). Također je dual SIM telefon, radi na Androidu 4.1.1 Jelly Bean, a ni ovaj HG Spotov smartphone nema podršku za 3G, što je u ovom cjenovnom rangu - 1399 kuna - već ozbiljniji nedostatak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 05:18