JOŠ JEDAN NOVITET

Mark Zuckerberg razvija umjetnu inteligenciju za stvaranje virtualnih svjetova

Mark Zuckerberg

 EyePress News/EyePress via AFP
Metaverzum, digitalni svijet u kojemu se spajaju fizička i virtualna stvarnost, krajnji je izraz društvene tehnologije

Tvrtka "Meta", vlasnica Facebooka, razvija umjetnu inteligenciju s ciljem izgradnje virtualnih svjetova putem govora i prijevoda između jezika, objavio je u srijedu njezin izvršni direktor Mark Zuckerberg.

On je uvjeren da će "metaverzum", futuristička ideja virtualnih svjetova u kojima korisnici mogu raditi, družiti se ili se igrati, biti nasljednik mobilnog interneta.

Za metaverzum, digitalni svijet u kojemu se spajaju fizička i virtualna stvarnost, Zuckerberg kaže da je na mnogo načina krajnji izraz društvene tehnologije.

"A ključ koji nam otvara vrata napretku umjetna je inteligencija", rekao je Zuckerberg na događaju "Inside the Lab" koji organizira njegova kompanija.

"Meta", rekao je, radi na novoj klasi AI modela koji će ljudima omogućiti da opišu svijet i stvore njegove dijelove.

Ilustrirao je to konceptom umjetne inteligencije "Builder Bot" koji korisnicima omogućuje da opišu što žele da se umjetnom inteligencijom stvori. Ilustrirao je to prikazom avatara na otoku koji je govorom naredio umjetnoj inteligenciji da stvori plažu i doda oblake, drveće pa čak i dekicu za piknik.

"Kako ta tehnologija bude napredovala, moći ćemo kreirati nijansirane svjetove kako bismo samo uz pomoć glasa istraživali i dijelili iskustva s ostalima", izjavio je Zuckerberg.

On je također rekao da "Meta" radi na egocentričnim podacima, koji uključuje gledanje svjetova u "prvome licu", zajedno s konzorcijem 13 sveučilišta i laboratorija.

Stvara se i jedinstveni sustav umjetne inteligencije koji će omogućiti prevođenje između svih pisanih jezika, a radi se i na univerzalnom prevoditelju govora.

"Meta" je nedavno objavila da je njezin istraživački tim razvio novo superračunalo umjetne inteligencije koji će, kad bude završen sredinom 2002., biti najbrži na svijetu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. veljača 2023 07:42