TEST ‘PROŠIRENE STVARNOSTI’

Kroz kameru mobitela svijet možeš gledati kao Terminator

AR aplikacije na sliku stvarnosti koju vidite kroz kameru mobitela ‘nalijepe’ podatke s Interneta o onome što vidite

Sjećate se Terminatora kojem se unutar slike stvarnosti koju vidi ispisuju podaci o onome što gleda. Sad zamislite sebe u koži Terminatora... Na to podsjeća iskustvo korištenja “proširene stvarnosti” (engleski: augmented reality, AR) na pametni mobitelima.

AR aplikacije za mobitele miješaju stvarni i virtualni svijet tako da na sliku stvarnosti koju vidite kroz kameru mobitela “nalijepe” podatke s Interneta o onome što vidite.

Kako to izgleda? Najbolje mjesto za odgovor na to pitanje je Raskrižje svijeta, Crossroads of the World, kako nazivaju Times Square u New Yorku. To je mjesto toliko “zagušeno” zgradama, ljudima, automobilima i informacijama da je najbolji poligon za test o tome kako funkcionira “proširena stvarnost”.

Za turiste i znatiželjnike

Stojim na južnoj strani Times Squarea i postavljam si pitanje koje vjerojatno postavi većina turista: gdje je najbliža stanica podzemne? Na iPhoneu otvaram aplikaciju NYC Subway, stišćem opciju “lociraj me” i tipku “augmented reality”.

Svijet oko sebe sada gledam kroz kameru mobitela i na slici na zaslonu pojavljuju se pravokutni znakovi u kojima piše ime stanice podzemne, udaljenost i koje se linije vlakova na njoj zaustavljaju. Okrećem mobitel u drugom smjeru, stari znak bježi s ekrana i pojavljuje se novi, s novim imenom stanice koja se nalazi u tom smjeru.

Ali pravi kaos podataka zasuo me drugoj aplikaciji zvanoj Layar. Tu “proširena stvarnost” nudi sve što možete zamisliti: od podataka o tome gdje je najbliži bar ili restoran, preko podataka s Wikipedije o zgradama koje vidite pred sobom, do poruka s Twittera koje su napisali korisnici u vašoj blizini.

Na križanju 8. avenije i 34. ulice, testiram Layar tako da na zaslonu mobitela gledam spomen-ploču koja kaže da je u toj zgradi umro Nikola Tesla.

Korisno i u Hrvatskoj

Aplikacija mi precizno daje objašnjenje s Wikipedije da je preda mnom zgrada hotela New Yorker. Odlazim na puni wiki članak o New Yorkeru i u prvom poglavlju nalazim da je Tesla proveo zadnjih 10 godina života i dočekao smrt u apartmanu 3327.

Layar je spojen s Googleom i možete pretraživati sadržaj po bilo kojem pojmu koji upišete, na udaljenosti čiju gornju granicu sami određujete (do 10 kilometara).

A zahvaljujući ljudima koji stoje iza stranice lociraj.net, preglednik proširene stvarnosti Layar dobro funkcionira i u Hrvatskoj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. svibanj 2024 08:37